https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-spolecnost-ornitologicka-chce-vytvorit-minimalne-devet-ptacich-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká společnost ornitologická chce vytvořit minimálně dalších devět ptačích parků

19.7.2022 02:34 | DUBŇANY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaroslav Zanat / Česká společnost ornitologická
Česká společnost ornitologická (ČSO) plánuje v příštích 20 letech vybudovat minimálně dalších devět ptačích parků, kde chce lidem zpřístupnit bohatství přírody. Zatím má společnost čtyři parky, celkem jich tedy má být minimálně 13, jeden v každém kraji kromě Prahy. V parku Kosteliska se například objevil vzácný orlík krátkoprstý, který se v ČR běžně nevyskytuje, řekl ředitel společnosti Zdeněk Vermouzek.
 

V ČR jsou už čtyři ptačí parky. Kolem 15 let funguje ptačí park Josefovské louky u Jaroměře ve východních Čechách, v roce 2020 přibyly další tři, a to Mnišské louky u České Lípy, Kosteliska u Dubňan na jižní Moravě a Malá Lipová u Přerova. "Vytipujeme biologicky zajímavé území, vykoupíme ho od původních vlastníků z prostředků, které máme z 90 procent darované od soukromých osob a lidí. Dávají nám od stokorun po statisíce korun," uvedl Vermouzek. Zapojit chce i firmy.

Ornitologové jsou schopní ročně vybrat kolem pěti milionů korun. Za deset let investovali zhruba 13 milionů a další investice plánují. "Do roku 2042 chceme mít v každém kraji kromě Prahy fungující ptačí park. Zájem o obnovu přírody zase roste, vidíme to s množstvím peněz, které se daří vybrat," řekl Vermouzek. Parky mají nabízet vyhlídky, chodníky a podobně.

Jedním ze současných parků jsou Kosteliska u Dubňan. "Před třemi lety to tady bylo celé zarostlé. Ale ráno tu bývá i 150 hus," uvedl Gašpar Čamlík z ČSO. Kosteliska jsou podle něj zajímavá pestrou mozaikou vodní plochy, nacházejí se tam mokřady, tůňky, ale také zarostlé mokřady nebo suchá písčitá místa. "Je tu celá řada ptáků, obojživelníků a plazů. Objevil se tady orlík krátkoprstý," řekl Čamplík. Dravec se přitom běžně v ČR nevyskytuje, v lokalitě se je už sedm týdnů. "Kosteliska jsou ukázkou toho, jak se kloubí ochrana a obnova přírody. Ochrana už nestačí, musíme přírodu obnovovat, protože chceme klimaticky odolnou přírodu, zdravé potraviny, zdravé životní prostředí i zdravou populaci," uvedla dnes v Dubňanech ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Česká společnost ornitologická existuje od roku 1926. Podle Vermouzka má kolem 6500 členů a mnohonásobně více příznivců. Internetové on-line akce navštěvuje i 35 000 příznivců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.7.2022 06:09
Klobouk dolů, co za tu dobu dokázali , tak si představuji ochranu přírody v podání spolku. Škoda, že stát jak plyne z textu, stojí bokem a nepodporuje významnějším dílem takovou činnost.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.7.2022 07:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
ČSO, broučkaři a motýlkáři, na rozdíl od ekologistů ví, že bezzásahovost je to nejhorší, co přírodu může potkat a zaměřují se na znovuobnovení původního způsobu obhospodařování.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.7.2022 07:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
posilovat přírodní a přirozené funkce krajiny ocení všichni
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.7.2022 11:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Sl

Slovan

19.7.2022 14:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je zase blábol toto, sorry. ČSO je jednou z našich nejlepších ochranářských organizací, o tom žádná. Nicméně tato organizace a lidé v ní si uvědomují význam bezzásahových území a podporují je tam, kde to má význam, stejně jako celá ochrana přírody! Stačí se třeba podívat na to, jak ČSO reagovala v případě Šumavy...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.7.2022 08:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
pokud by se na to dostávali veřejné peníze, tak se dostávají na lopatu byrokratům a možná i lobbistům. Když se na to skládají lidé, má to vyšší etickou hodnotu a posilování společenské zodpovědnosti
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

19.7.2022 08:15
sám jsem členem ČSo a výsledky jsou skutečně vidět, doufám, že se představené vize podaří převést v realitu
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.7.2022 11:44
Když je vybrána vhodná lokalita, tak si to zasluhuje pochvalu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.7.2022 12:03
"Vytipujeme biologicky zajímavé území, vykoupíme ho od původních vlastníků z prostředků, které máme z 90 procent darované od soukromých osob a lidí. Dávají nám od stokorun po statisíce korun," uvedl Vermouzek.

... bez nejmenší ironie, tohle je fakt zářný příklad, jak se to má dělat.

Respekt.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist