https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-budejovice-nechteji-vzdat-boj-s-pervitinem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Budějovice nechtějí vzdát boj s pervitinem

12.3.2018 05:00 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Studii odpadních vod provádí EMCDDA už od roku 2011. České Budějovice byly v první trojici měst s nejvyšší koncentrací pervitinu ve splašcích na počet obyvatel v posledních sedmi letech pokaždé - s výjimkou roku 2014, kdy vědci město do výzkumu nezahrnuli. / Ilustrační foto
Studii odpadních vod provádí EMCDDA už od roku 2011. České Budějovice byly v první trojici měst s nejvyšší koncentrací pervitinu ve splašcích na počet obyvatel v posledních sedmi letech pokaždé - s výjimkou roku 2014, kdy vědci město do výzkumu nezahrnuli. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Jako boj s větrnými mlýny, který však nelze vzdát, vnímá českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO) drogovou problematiku. Jihočeská metropole skončila podle evropské studie třetí v žebříčku vybraných evropských měst, u nichž vědci zkoumali obsah pervitinu v odpadních vodách na počet obyvatel. České Budějovice patří dlouhodobě k epicentrům, v nichž tato droga vzniká a bývá distribuována. Svoboda to řekl v pátek.
 

"Není to otázka posledních let, jedná se o dlouhodobý jev, který je spojený především s mladší generací, pro niž jsou drogy patrně součástí životního stylu," řekl Svoboda. Dodal, že vyšší výskyt pervitinu v Českých Budějovicích je dán i tím, že se město nachází v relativní blízkosti rakouských a německých hranic. Drogové trhy v těchto dvou zemích podle Svobody čerpají omamné a psychotropní látky od distributorů z Česka.

"Snažíme se proti tomu bojovat prevencí. Podporujeme organizace, které se problematikou drog zabývají. Další kus práce odvádí městská policie. Ať to může někomu připadat jako marná snaha, nesmíme v tom boji polevit," uvedl Svoboda.

Podle studie Evropské monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) se z šesti desítek zkoumaných evropských měst nejvíc zbytků této syntetické drogy na počet obyvatel nachází v kanalizaci Saské Kamenice (Chemnitz) a Erfurtu. Za třetími Českými Budějovicemi skončilo čtvrté Brno. Do první desítky se dostala i německá města Drážďany a Norimberk, která leží u českých hranic, ale například i Bratislava.

Studii odpadních vod provádí EMCDDA už od roku 2011. České Budějovice byly v první trojici měst s nejvyšší koncentrací pervitinu ve splašcích na počet obyvatel v posledních sedmi letech pokaždé - s výjimkou roku 2014, kdy vědci město do výzkumu nezahrnuli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist