https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-firmy-vytvorily-alianci-jejim-cilem-je-zefektivnit-dekarbonizaci-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České firmy vytvořily alianci, jejím cílem je zefektivnit dekarbonizaci průmyslu

10.11.2023 00:58 | PRAHA (ČTK)
Podle generálního ředitele Komerční banky a prezidenta nové aliance Jana Juchelky je dekarbonizace a cesta Green Dealu pro Česko příležitostí k inovacím a povýšení důležitosti země v kontextu evropské ekonomiky.
Podle generálního ředitele Komerční banky a prezidenta nové aliance Jana Juchelky je dekarbonizace a cesta Green Dealu pro Česko příležitostí k inovacím a povýšení důležitosti země v kontextu evropské ekonomiky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
České firmy v energetice, financích, průmyslu, stavebnictví i dalších odvětvích vytvořily společnou platformu. Firmy budou společně prosazovat přechod na klimaticky neutrální technologie a sdílet své znalosti a zkušenosti. Hlavním cílem Aliance pro bezemisní budoucnost (ApBB) je urychlení a usnadnění dekarbonizace, aby české ekonomice a firmám nehrozila ztráta konkurenceschopnosti. Alianci včera v Praze představili zástupci společností, které jsou jejími hlavními partnery. Patří mezi ně společnost ČEZ, Komerční banka, McKinsey, Moneta Money bank, Onsemi, Orlen Unipetrol, PWC a Wienerberger.
 

"Tato Aliance má jeden z cílů odstranit ideologii z Green Dealu. Green Deal ve své komplexnosti se zaměřuje na všechny podstatné průmyslové i další oblasti společnosti a my bychom rádi přispěli k tomu, aby diskuze o něm byla více technická, více byznysová a co nejméně postižená ideologií," řekl generální ředitel Komerční banky a prezident ApBB Jan Juchelka. Dodal, že dekarbonizace a cesta Green Dealu neboli Zelené dohody pro Evropu je pro Česko příležitostí k inovacím a povýšení důležitosti země v kontextu evropské ekonomiky.

Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu) je stěžejním projektem Evropské komise (EK), pro předsedkyni EK Ursulu von der Leyenovou je prioritou od jejího nástupu do funkce v roce 2019. Dohoda se týká přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, jejímž základem je sada klimatických norem označovaná jako Fit for 55.

Podle generálního ředitele ČEZ a viceprezidenta ApBB Daniela Beneše musí stát budoucnost evropské a české energetiky na rovnováze tří základních cílů. Dodávky energie mají být bezpečné, zajištěné a jisté, zároveň za cenově přijatelných podmínek a budou dlouhodobě udržitelné. Udržitelnost podle něj souvisí z velké části s dekarbonizací a kroky proti globálnímu oteplování a také se vznikem aliance firem.

"Transformace průmyslu a dopravy představuje pro Škoda Auto nejvýznamnější výzvu za poslední desítky let a změnu paradigmatu v celých odvětvích. Věříme ale, že pro nás jako společnost i celou Českou republiku představuje významný růstový potenciál, pokud bude uchopena správně," řekl člen představenstva Škoda Auto pro prodej a marketing Martin Jahn.

Mezi partnery nové aliance patří České radiokomunikace, společnost Liberty, Škoda Auto a také Svaz měst a obcí. Dalšími členy jsou společnosti Arthur D. Little, Metalimex, Spolchemie, Sudop Group, Vodafone a Zásilkovna. Jedním ze zakládajících členů je Svaz moderní energetiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.11.2023 08:04
Jediným cílem této aliance je urvat maximum peněz určených pro dekarbonizaci z tiskárny ECB a vyčleněných pro ČR , uhlazovat chodníčky a stezky v Bruselu a namasírovat ty správné lidi v ČR sedících u přerozdělování.
Z čistě pragmatického pohledu podle hesla , kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti.
Odpovědět
RA

Robert Axamit

11.11.2023 09:57
Vítězové Green Dealu, ESG, emisních povolenek založili alianci, aby 99 % populace, které na Ty nesmysly doplácí, jim radostněji platilo. Stačí najmout pár úplatných novinářů, ministrů, šoupnout pár milionů pomateným "neziskovkám", lhaním a staršením dosáhnou svého. My budeme platit a oni počítat snadno vydělané milliardy.
Jen pro ilustraci výrok roku pana ministra Bartoše "Cílem Green Dealu je, aby lidé měli lepší práci za více peněz".
Jak tomu je v EU zvykem proklamovaného cíle sice nebude dosaženo, ale skutečný cíl zdražení energií a spol. o cca 300 % a možná nechtěný cíl hospodářský úpadek, inflace a vysoká nezaměstnanost je téměř jistý.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist