https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-chce-co-nejdrive-svolat-jednani-ministru-eu-o-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko chce co nejdříve svolat jednání ministrů EU o energetice

26.8.2022 15:03 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Eura
Eura
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Po dohodě s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou svolá české předsednictví urychleně jednání rady ministrů pro energetiku k mimořádným opatřením k řešení energetické situace. Na twitteru o tom informoval premiér Petr Fiala (ODS). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) doplnil, že jednání navrhne svolat na co nejbližší datum.
 

Vládu dnes k přijetí rychlých opatření na národní úrovni i úrovni EU kvůli razantnímu růstu cen vyzvali hejtmani. Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) označil situaci v energetice za kolaps trhu. Ministr Síkela už ve středu uvedl, že rychlost svolání mimořádné rady se bude odvíjet od urgentnosti problémů s cenami energií.

"Trh se do určitě míry vymkl kontrole, přestává tržní volatilita reagovat na dobré zprávy a kumulují se jenom ty špatné a tlačí to ceny nahoru. Je to problém celé Evropy a samozřejmě pokud máte evropský trh a celoevropský problém, tak to nejjednodušší řešení se hledá na celoevropské úrovni," řekl ve středu Síkela. Trh podle něj ztrácí svou funkčnost a je nutné hledat cesty jak zasáhnout.

Jako jednu z možností Síkela zmínil stanovení maximálních cen elektřiny, a to v celé EU. "Pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou,... tak Česká republika by byla určitě jedna z těch zemí, která by to podpořila," uvedl Síkela. Vedle zastropování cen později zmínil, že přistoupit by bylo možné také k diverzifikaci cen podle typu výroby elektřiny či lze "sáhnout do povolenek". "Jsou to velice technické debaty, z nichž každá má své příznivce," uvedl.

Asociace krajů dnes vyzvala vládu, aby od začátku příštího roku regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Kabinet by podle ní také měl určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Vláda by měla směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách ČEZ. Vláda by měla na opatření použít peníze ze sektorové daně nebo tím, že by zdanila každou vyrobenou megawatthodinu, řekl předseda asociace Martin Kuba (ODS). Všechny návrhy označil za přechodná řešení.

Cena elektřiny pro francouzský trh na energetické burze EEX dnes poprvé přesáhla 1000 eur za megawatthodinu. Na rekordu je i cena elektřiny pro Německo. Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.8.2022 16:21
Asi to je nesmysl, mít všude stejnou cenu. Ne všude je stejná kupní síla a tak jde jen o ztrátu času
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A to je či vína, té se někde obyvatelstvo špatně učili???? Už dost velký ustupek že strany původních státu EU je to, že obyvatelstvo zbankrotovane RVHP neposlali do slauchu za jaderný terorismus. Napřed jste na ten západ mířili raketami s atomovymi hlavicemi, kupní sílu obyvatelstvo jste si dostali na patnactinu te západní, se srpy a kladivy jste vyrvavali smrt kapitalismu, a nyní máte tu drzost kvicet, že máte nižší kupní sílu, když jste líný lemry , a nic jiného než dělat to, k čemu vás postaví, neumíte. Co jste těch posledních 33 let dělali, co??? Čekali jste s vytvořenou hubou a natazenejma rukama, kdo za vámi s čím přijde
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 22:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ta nejvyšší cena by byla vysoká i pro bohaté, takže klídek. jde je o to, aby nebyla extrémně vysoká.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 17:08
Kvůli obstrukcím a hovadinám v PS způsobenými SSPD a Budelípem se k tomu vláda dostane tak za měsíc...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2022 17:16
Jednání ministrů energetiky vítám . Sice bude výsledek tristní, ale budou muset odpovědět na řadu otázek novinářů na velmi citlivá témata a veřejnost tak bude mít možnost nahlédnout do umazané bruselské kuchyně.

Jinak jsem zaslal Úřadu vlády ČR návrh, aby ministr Síkela do svého odborného týmu povolal pana Hanzla, jehož genialita světlonoše zelených zítřků všem ministrům ukáže ten správný směr společného postupu.
Odpovědět
sv

26.8.2022 17:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prozatím to vypadá, že nikoli hanzl ale vinkler má nejvíc připomínek k vládě. Dosud to sice byly jen bláboly nic konstruktivního, ale třeba se polepší. Takže, šup, šup, hybaj radit světlonoši rudých kremelských zítřků.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2022 18:40 Reaguje na
Teče vám do bot zelení šílenci a začínáte být pěkně vzteklí.
Kdeže je ta úžasně levná a dostupná energie ?
Kdepak se nám ta mrška mohla schovat? (hahahahaha)
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinklere, a kde jsou ty jaderné elektrárny, co jsou připravené zahájit provoz, které máte někde schované vy??? Kde máte ty plynové vrty, které jsou připravené k produkci???
Odpovědět
sv

s v

26.8.2022 22:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jiným slovy, "zelený šílenec" vinkler, který tady horem dolem prosazuje závislost na rusáckých vyděračích, čímž se staví NA stranu právě těch zelených šílenců, kteří tu závislost VYVOLALI, si tento vlastní problém promítá do jiných lidí. Smůla vinklere, můžeš to popírat jak chceš, ale uvnitř jsi stejný jako bursík. Taková malá česká varianta Jekylla a Hydea. Vinkler a bursík v jednom. A s těmi záchvaty šíleného smíchu by to byl hotový sukces. Místo strašidla v lunaparku máš jisté.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 22:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Levná energie proudí velmi silně z větřáků a větrníků, Němčouři z ní mají už polovinu spotřeby celého Německa.
Faktem je, že ji museli hlupáci dotovat na příšernou cenu 50!!!!! Eur!! troubelíni!! Mohli by ji kupovat dnes za 800!!
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 00:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Smrdute, a kumulativne lzete, Hanzle. V prvé řadě, v prijmeni máte ve skutečnosti j a uvádíte n. A za druhé, elektřina nerovná se energie, to tvrdí Putin a Hitler.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2022 17:24
Energetická krize může vést k ohrožení politického systému !

Pokud se nevyřeší nynější energetická krize, mohl by být ohrožen politický systém země, řekl v pátek poslancům ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Souhlasí s úvahami o stanovení maximálních cen a bude hledat řešení, aby to bylo právně možné.
Blažek řekl, že situaci pokládá za ještě horší, než jak ji popisuje opozice. Společenská situace a atmosféra jsou podle něho nejdramatičtější od roku 1989. „Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země. Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena Evropská unie jako taková,“ prohlásil ministr a varoval před možnou revolucí.

Pevně doufám, že všichni ekomagoři jsou spokojeni, ještě chvíli a antropogenní emise EU budou limitně blízké nule.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 22:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistěže, OZE je i antropogenni energie. Teď jde o to, jak tuto z toho lineho evropského obyvatelstva dostat. Nejpraktictejsi se jeví dovézt z Afriky a středního východu mladé zdatné operátory bicu , hadizen a gumizen, kteří budou zdejší lemplacke obyvatelstvo motivovat k produkci antropogenni energie. Společenský systém, kde se využívá v nemalé míře antropogeni energie se nazývá otrokalismus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 22:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinklere, vy vole. Ohrožení politického systému je přece váš program!!

"Stejně jako v pohádce Byl jednou jeden král, by někdo musel poprosit a hezky poprosit, abychom se pod ruský plynový deštník mohli schovat".

To je přímo kolaborace a pokus o zničení demokracie v ČR.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Ztrácíte nervy? Od vás bych nadávky oponentovi nečekal, ale
asi vás už nakazili vaši soukmenovci a podporovatelé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 14:01 Reaguje na Břetislav Machaček
To není žádná nadávka, to je konstatování reality.
Pokud někdo radí vzát se vlastní suverenity a přistoupit na podmínky nepřítele, který nás chce krutě zmasakrovat (jak předvádí v přímém přenosu na Ukrajině), tak je prostě kolaborant a zrádce. To je celý, já si to nevymyslel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 14:02 Reaguje na Břetislav Machaček
V Bibli je takové jednání pěkně popsáno, jako "prodat zemi za mísu šošovice".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist