https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-je-podle-sikely-blizko-dohode-s-nemeckem-o-sdileni-plynu-v-pripade-nouze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko je podle Síkely blízko dohodě s Německem o sdílení plynu v případě nouze Aktualizováno

17.10.2022 18:38 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Česká republika je blízko dohodě s Německem o sdílení plynu v případě nouze. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) to řekl po dnešním pražském jednání s německým ministrem hospodářství a klimatu Robertem Habeckem. Česko má podle Síkely eminentní zájem o podíl ve vznikajících německých LNG terminálech.
 

Síkela uvedl, že dnes s Habeckem probírali shodu o solidaritě, která nastavuje podmínky, za kterých bude Německo s Českem sdílet plyn v případě nouze. "Věřím, že jsme se výrazně posunuli a brzy budeme moci naši společnou dohodu uzavřít," řekl Síkela bez dalších informací. Uvedl, že česká ekonomika je s německou extrémně propojená, takže "když šlape německý průmysl, pomáhá i českému."

Síkela také podotkl, že se mu například domácí opozice vysmívala za myšlenku, že v případě, že budou české domácnosti trpět nedostatkem plynu, že se zastaví část německého průmyslu. "A my pak od nich dostaneme tu potřebnou část plynu. Tak k této dohodě jsme se přiblížili v tom, že jsme definovali parametry, za jakých by se to dělo. Mluvili jsme i o tom, jak pracovat s tím, že by tím Německu vznikla určitá škoda. A jak my jako strana, které by se pomáhalo, to budeme kompenzovat," řekl Síkela. Žádné bližší informace však neuvedl.

Kvůli dostatku energií mluvili Síkela s Habeckem i o vznikajících německých terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) ve Wilhelmshavenu a v Brunsbüttelu u Hamburku. "Řekl jsem panu ministrovi, že za Česko máme o podíl v některém z nich eminentní zájem. Německo je klíčový partner pro náš plán odchodu od ruských fosilních paliv," řekl Síkela.

Česká republika od září získává plyn z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má pronajatý prostor pro tři miliardy metrů krychlových plynu. Spotřeba plynu v České republice loni přesáhla devět miliard metrů krychlových.

Síkela s Habeckem dnes také mluvili o vylepšení dočasného krizového rámce, tedy pomoci velkým podnikům postiženým ruskou agresí proti Ukrajině proti vysokým cenám energií, který přijala Evropská komise na konci března. Český ministr uvedl, že je potřeba ho prodloužit, pozměnit a posunout tak, aby byl více flexibilní a reagoval na danou situaci . "Rádi bychom vyzvali Evropskou komisi k co nejdřívějšímu předložení prvního návrhu. Věříme, že to je v zájmu celého hospodářství v Evropské unii," řekl Síkela.

Německo přitom už pomoc z dočasného krizového rámce využívá, české ministerstvo průmyslu a obchodu má konkrétní parametry výzvy zveřejnit začátkem listopadu.

"Je důležité, aby došlo nejen k prodloužení dočasného rámce, ale také k odstranění složitých omezení, která tento program v tuto chvíli má, a která komplikují jeho využitelnost. Důležitá bude tedy rychlost následných kroků a konkrétní parametry revize, zda se například podaří odstranit podmínku provozní ztráty bez dalších složitých dílčích podmínek. Program ale nadále považujeme za doplňkový k zastropování cen energie," reagoval ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu Bohuslav Čížek.

Evropská unie se snaží vyřešit problém vysokých cen energií za celou sedmadvacítku, jednotlivé země EU však mají vlastní nástroje na pomoc domácnostem a firmám. Německá vláda například v září oznámila, že na regulaci vysokých cen energií do jara 2024 vyčlení přes stabilizační fond až 200 miliard eur (téměř pět bilionů Kč), za což čelila v EU kritice především menších zemí.

Česká vláda zase začátkem října stanovila maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby a náklady na toto opatření odhadla na zhruba 130 miliard korun. Na pomoc velkým firmám pak má být od 1. listopadu vyčleněno 30 miliard korun. S dalšími opatřeními se tak tuzemská pomoc odhaduje na více než 200 miliard korun.

O omezování dopadů vysokých cen energií na velké podniky dnes Habeck v Praze jednal také s ministrem pro místní rozvoj (MMR) Ivanem Bartošem (Piráti). "Bohaté státy by mohly podporou značně zvýhodnit své domácí firmy, což by mohlo vést k pádu konkurenčních firem u států, které tyto možnosti nemají. Jsem rád, že to vicekancléř (Habeck) vnímá stejně," uvedl po setkání Bartoš. Podle mluvčí MMR Veroniky Hešíkové ministři mluvili rovněž o solární energetice a možnostech jejího využití pro domácnosti a o komunitní energetice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

17.10.2022 19:32
Chápu, že Kalousek je hotovy z takové politiky, protože tak se vysoké inflace nikdy nezbavíme.
Podíl v terminálech je dobrý, nedělejme si však iluze že nás někdo bude zachraňovat, tím spíš Němci, kteří zadarmo hřbet neohnou.
Sami mají pendrek.
Politici si to ještě moc idealizují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 13:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nikdo nechce, aby nás někdo zachraňoval. naštěstí máme natolik rozumou vládu, že zajistila dostatek plynu z neruských zdrojů, zamlovila kapacitu v terminálech a ještě stačila naplnit zásobníky.
Možná budeme spíš my zachraňovat hlupeho Orbána, který visí na Putinově špagátku a jak ten ho šmikne, je totálně v dupě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Značná část toho, co v těch zásobnících je .... i v tom Německu ... je trávě ten ruský plyn. A zda máme a budeme mít dostatek plynu bude záviset hlavně na tom, jaká bude zima. kapacitu v terminálech ... mohu se zeptat o jakých terminálech je řeč? Bo já vím jen o jednom ... zbytek je reálně ve hvězdách a jistého není nic.

Proč by měl Putin Maďarům zastavit plyn? Co by z toho měl?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 08:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Proč zastavil Putin plyn Němcům, nám, Polákům, Bulharům atd. atd. atd. a prostě celé Evropě kromě Jihu? Co z toho má?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 15:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože děláme největší vlny, my a pšonci, a Němce, kteří tedy vlny fakt nedělali:-), se snažil dotlačit k opakování scénáře po anexi Krymu. U Bulharů je to takové zmatené, měnila se tam vláda a tam se uvidí ... https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bulharsko-zacne-vyjednavat-s-gazpromem-o-plynu-zeme-nema-dostatecne-zasoby-na-zimu-1392538

Maďaři zase takové vlny nedělají, možná si pamatují, že v tom 56 šlo těžko poznat, kdo byl Ruska a kdo třeba z té Ukrajiny, za plyn platí a ty roury k nim nim vedou celkem bokem ... tak je Rusko nechává na pokoji.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.10.2022 15:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Poláci, Bulhaři přestali platit, my s Gazpromem smlouvy nemáme a jak víte, že Němcům dodává méně než nasmlouváno?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.10.2022 20:36
Tahle vláda maká a asi dělá maximum, co potvrdil i V. Dlouhý na ČT24.
Dofejme, že na ten scénář nedojde, že terminály pošlapou naplno. Ale Rus nikdy nespí.
Generál KGB Alexandr Sacharovskij řekl: "V dnešním světě, kdy jaderné zbraně mají zastaralou vojenskou sílu, terorismus by se měl stát naší hlavní zbraní."[23] Wiki
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
U španělských břehů a jinde ve Středozemním moři, se nachází více než 35 lodí s LNG. Nedostatek zařízení pro přeměnu LNG na plyn nebo plynovodů spojujících země, které tato zařízení mají s ostatními evropskými trhy, znamená, že LNG plovoucí na moři nelze využít. Nedostatek potrubní infrastruktury pak znamená, že plyn nelze přepravovat do jiných evropských zemí.

Nějak jim to Hanzl drhne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 12:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Píšu to přece pořád dokola, plynu je něurékom a nejsou terminály. Ale do konce roku mají dosmykat nějaké dva z Ameriky a zaparkovat je na konci NS1 a 2, tj. na začátku OPALu.
Proto tvrdím, že už v zimě půjde cena plynu výrazně dolů, snad i pod 100 eur, už taky slušně klesá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 14:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaká bude kapacita těch dvou terminálů a kolik bude samo Německo potřebovat plynu nám povíte také?

Slušně klesá hlavně proto, že kapacita zásobníků je už v zásadě vyčerpána a už se tam toho moc nevejde, a nikdo neví jaká bude zima a nechce riskovat, že v případě zimy mírné mu ten plyn za stávající ceny zůstane na krku.

Na druhou stranu se začíná sbírat Čína, což může vést k vyšší poptávce a růstu cen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2022 08:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Jakou kapacitu nevím, ale miliardy kubíků to budou určitě, letos mají spustit dva nové a do jara (léta) snad dalších šest.
Tím bude krize zcela překonána, s mudrlanty z EU, nebo bez nich.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 15:46 Reaguje na Pavel Hanzl
"Jakou kapacitu nevím, ..." ... no právě.

A k těm miliardám ... "V loňském roce Německo podle ministerstva dovezlo z Ruska 46 mld. m3 (bcm)."

"Německá vláda si společně s energetickými společnostmi RWE a Uniper pronajala čtyři plovoucí terminály pro přímý dovoz LNG do Německa. Každý z těchto terminálů bude mít průměrnou roční dovozní kapacitu 5 bcm, přičemž špičková kapacita dosáhne 7,5 bcm, uvedlo ministerstvo.

"Dva ze čtyř plovoucích terminálů mají být uvedeny do provozu na přelomu roku a další dva do konce roku 2023. Další terminály by přitom mohly zajistit i další společnosti, a to bez přímé účasti německé vlády."

https://oenergetice.cz/nemecko/montel-nemecko-ma-plan-se-stat-nezavislym-ruskem-plynu-roku-2024

Vy to fakt děláte schválně, přece tak blbej jako vy nemůže být nikdo.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.10.2022 10:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Tahle vláda dovede celou ČR spolehlivě do prd..e.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 12:42 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 15:47 Reaguje na Pavel Hanzl
" ... fašouny z Vlajky??" ... napsal Ádův obdivovatel tesknící po klidu Protektorátu:-)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.10.2022 09:53
Po prudkém zdražení plynu nastává snížení poptávky a kdo se hloupě raduje, jsou jen ekologové, že se ho pálí méně a to pouze díky zoufalému šetření, zavíráním továren a jeho nahrazováním daleko větší sajrajty.
Dodavatelé LNG zavětřili(nebo to iniciovali?), že Evropa bude nakupovat
cokoliv za cokoliv a tak přesměrovali všichni tankery k Evropě. Ty ale
nyní stojí u břehů a zboží nevykládají, protože zásobníky jsou naplněny
ještě ruským plynem a ta spotřeba klesla tak, že i potrubí jsou plná.
Co s tím? Stát a vyčkávat a nebo je přesměrovat jinam? Není problém ho dovézt, ale taky zplynnit a udat za tu cenu na trhu, který se evidentně
od plynu jako takového kvůli ceně odklonil! Jít s cenou dolů je možné
pouze potud, pokud zisk pokryje náklady na těžbu, zmražení a dopravu.
To pro některé dodavatele nemusí vyznít kladně a mohou lodě otočit tam,
kam dodávali dosud. Zlatý důl zvaný Evropa se díky křečovitým úsporám
nekoná, protože cena je pořádně přepísknutá a než topit plynem, tak je
lépe odletět na zimu do Karibiku a zavřít továrnu. Pokřivený trh bude
těžké narovnat, protože když ho někdo uměle prznil, tak nedomyslel, že
může dojít i na takový odklon od plynu, že po něm klesne rapidně poptávka.
Zima to sice trochu srovná, ale pouze potud, pokud tu bude kupní síla
k nákupu plynu. Proto to stropování s doplácením rozdílu dodavateli,
který by to sem za ty zastropované ceny nevozil. Takže mimo ruského se
žádný plyn od dodavatele stropovat nebude a pro ty ostatní se natisknou
inflační peníze, aby si dodavatelé přišli na své. Tomu tedy říkám trh
jako z učebnice o deformaci tržního prostředí směřujícího ke krachu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.10.2022 13:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste to zase domatlal jak dycky.
Trh funguje zcela normálně. Rus zablokoval plyn, takže vyvolal nedostatek a cena šla dramticky nahoru.
Odběratelé začali brutálně šetřit a spotřeba silně klesla.
Proto jde dnes cena dolů. Spadla by na normálních 30 - 40 eur, jenže nejsou terminály a ten nedostatek přetrvává. Jak se rozběhnou ty nachystané, celé se to zklidní na normální úrovni.
Trh není nijak pokřivený, stropování je nouzovka na přechodné období a možná nebude ani potřeba. Kdybyste nezmatkoval, šlo by to v pohodě. Ale mohl jste do tono voperovat ještě grýndýl a hlupáky ve vedení EU a i Vinkler by vás pochválil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist