https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-podesate-zhasne-svetla-pri-hodine-zeme-za-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko podesáté zhasne světla při Hodině Země za ochranu klimatu

18.3.2019 14:38 | PRAHA (ČTK)
Hodina Země je každoroční mezinárodní akce založená Světovým fondem na ochranu přírody.
Hodina Země je každoroční mezinárodní akce založená Světovým fondem na ochranu přírody.
Licence | Volné dílo (public domain)
Lidé v Česku letos podesáté budou moci zhasnout světla v bytech, ve firmách a nasvícení památek během celosvětové akce Hodina Země za ochranu klimatu. Hodina Země, která letos bude 30. března od 20:30 do 21:30, má upozornit na to, jak spotřebitelské chování ovlivňuje životní prostředí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Ekologický institut Veronica, který v Česku akci koordinuje.
 

Z obcí se do akce zapojí například Hodonín, Krásno, Most nebo Vimperk. Zúčastní se také jednotlivci a organizace jako Klub cestovatelů či Základní škola Bělá pod Bezdězem a desítky firem. Někteří si dali také klimatický závazek, že budou například jezdit méně autem, sázet stromy nebo učit děti šetřit vodou. Na seznam se mohou připsat další zájemci na stránkách akce.

"Symbolickým zhasnutím městských dominant, místních památek, kanceláří i bytů dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet," uvedla ředitelka Ekologické institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

Připraveny jsou i kulturní a vzdělávací akce. Například v Toulcově dvoře bude možné navštívit středověké sklepení, třešňový sad a potemnělý mokřad. Hvězdárna Jičín připravila promítání filmu Děkujeme za déšť a pozorování noční oblohy dalekohledy bez použití elektřiny.

"Potřeba řešit příčiny i důsledky klimatických změn je již více než naléhavá. Jednotlivec sám mnoho ale neudělá. Nutné je společné úsilí všech," řekl koordinátor kampaně Petr Ledvina.

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce založená Světovým fondem na ochranu přírody. Prvním, kdo chtěl netradičním způsobem upozornit na změnu klimatu, byla australská opera v Sydney v roce 2007. Postupně se vždy poslední sobotu v březnu zapojovala další města po celém světě.

Česko se zapojuje od roku 2010. Do loňského happeningu se zapojilo přes sto měst, obcí, památek a dalších subjektů. Na celém světě se zúčastnilo 187 zemí, zhaslo 3000 památek a připojily se miliony jednotlivců a organizací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

18.3.2019 17:54
Jo, tady můžeme šaškovat.Ale běžte se podívat na ty stoky které ústí do moře.Mekong,Ganga,Nil a další kanály už dávno ne řeky.
Odpovědět
na

18.3.2019 22:29
A co kdyby se raději zavedlo noční osvětlení, které se umí vypínat, když ho nikdo zrovna nepotřebuje. Myslím, že hlavně někde na vesnicích v noci opravdu davy neproudí, aby to tam šajnilo 365 nocí v roce. Pozitivní efekt jak na faunu, floru i člověka by byl velkej, nemluvě o úsporech.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

19.3.2019 10:44 Reaguje na
Naprosto souhlasím. První krok by mohl být vypnutí každé druhé pouliční lampy v ČR. S bezpečností by to neudělalo nic a efekt na úspory a světelný smog by byly významný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist