https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-prida-ovocnarum-zasazenym-mrazy-100-milionu-korun-ze-statniho-rozpoctu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko přidá ovocnářům zasaženým mrazy 100 milionů korun ze státního rozpočtu

11.7.2024 18:54 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko doplní pomoc pro ovocnáře zasažené mrazy o 100 milionů korun ze státního rozpočtu, informoval dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na sítí X. Na částce se dohodl s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).
 
Většina peněz půjde pěstitelům ovoce, zhruba deset procent dostanou také školkaři. Evropská komise už dříve navrhla uvolnit pro české pěstitele ovoce 15 milionů euro, tedy zhruba 378 milionů korun.

"K evropské pomoci pro ovocnáře postižené mrazy ve výši 378 milionů Kč přidáme po dohodě s ministrem Zbyňkem Stanjurou 100 milionů Kč z národních zdrojů. Budeme tak mít k dispozici téměř půl miliardy korun. Zhruba deset procent celkové částky půjde školkařům, zbytek pěstitelům ovoce," napsal Výborný na síti X. Všechny země mohli unijní podporu doplnit až o 200 procent z vnitrostátních prostředků.

Výborný už dříve řekl, že vláda počítá s uvolněním peněz pro zasažené ovocnáře ze státního rozpočtu, konkrétní částku ale chtěl ministr dohodnout až poté, co EK zveřejní výši unijní podpory. Komise navrhla v úterý uvolnit z rezerv 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy Kč) na podporu zemědělcům pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku, v Rakousku a v Polsku. Členské státy návrh schválily, uvedla EK v tiskovém prohlášení.

Výborný později sdělil, že se pro české pěstitele podařilo vyjednat pomoc 15 milionů eur, tedy zhruba 378 milionů korun. Pro Rakousko vyčlenila komise deset milionů eur (252,4 milionu Kč), dalších 37 milionů eur (933,9 milionů Kč) dostanou polští zemědělci a 15 milionů eur (378,6 milionu Kč) připadne Portugalsku.

Žádosti bude Česko přijímat nejspíš během září či října. Celkové ztráty českých ovocnářů na tržbách z úrody zničené mrazy budou podle odhadu přes 1,3 miliardy korun. Výborný upozornil na to, že nebude možné kompenzovat 100 procent škod, peníze ale podle něj pomohou ovocnářům přečkat složité období. Platby farmářům v Česku, Rakousku a Polsku musí být podle EK provedeny do konce ledna 2025.

Podle odhadu sklizně k 15. červnu úroda ovoce v ČR kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31.430 tun ze 138.963 tun. U jablek se čeká sklizeň pouhých 23.437 tun, což je v porovnání s pětiletým průměrem pokles 79 procent. Pěstitelé ovoce nevylučují to, že propad úrody bude ještě vyšší. Dosud ovocnáři odhadovali, že až existenčně by mohlo být ohroženo kolem 500 z 800 pěstitelských podniků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

12.7.2024 14:06
Žádné výkřiky typu ,,Zlá EU!,, ani ,,podpora je fuj!,,? To se divím. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.7.2024 18:46 Reaguje na Petr Elias
Samozřejmě. Za ty peníze, co jsme nastrkali a ještě nastrkáme do EU nemusíme být vůbec vděční.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.7.2024 09:39 Reaguje na pavel peregrin
Přímé náklady jsou naprostou marginalitou ve srovnání s cenou za dodržování ideologických nařízení a zákazů.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist