https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-vypracuji-mapu-obnovy-lesa-po-kurovcove-kalamite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci vypracují mapu obnovy lesa po kůrovcové kalamitě

21.2.2022 01:47 | PRAHA (ČTK)
Kůrovec podle mapy nejvíce zasáhl Kraj Vysočina, zejména kolem Jihlavy, Třebíče a Velkého Meziříčí, naopak nejméně dotčený byl Karlovarský kraj.
Kůrovec podle mapy nejvíce zasáhl Kraj Vysočina, zejména kolem Jihlavy, Třebíče a Velkého Meziříčí, naopak nejméně dotčený byl Karlovarský kraj.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Čeští vědci letos začnou s využitím družicových snímků pracovat na mapě obnovy lesa po kůrovcové kalamitě. Měla by ukázat, zda se na plochách vytěžených kvůli škůdci již objevuje základ nových porostů a les se uzdravuje. V boji s kůrovcem už dřív vytvořil Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem (ÚHÚL) tzv. Kůrovcovou mapu. Ukazuje, že kalamita nejvíce zasáhla Vysočinu a nejméně Karlovarský kraj.
 

Na podkladě mozaiky družicových snímků se dosud třikrát za rok vymezovalo území suchého lesa a těžeb. Ředitel pobočky ÚHÚL ve Frýdku-Místku Marek Mlčoušek pro ČTK uvedl, že letos lze předpokládat další pokles kůrovcových těžeb a postupný návrat k běžnému plánování těžby, pokračování analýzy pro vznik kůrovcové mapy v dosavadní podobě by tak přineslo vysokou míru zkreslení.

"Metodami dálkového průzkumu Země není možné jednoduše odlišit nahodilé a úmyslné těžby. Limity jsou dané především kvalitou vstupních dat a je třeba mít vždy na paměti, že se jedná o analýzu, která nemůže dosáhnout přesnosti a spolehlivosti výstupů Národní inventarizace lesů (NIL)," uvedl Mlčoušek. Při národní inventarizaci se stav lesa zjišťuje přímo v terénu.

Mlčoušek upozornil, že výstupy z družicového snímání nelze šablonovitě porovnávat s údaji Českého statistického úřadu. Jde podle něj o rychlé a objektivní informace k dynamickým změnám v lesích, a to i opakovaně za rok. "Od prvního zpracování kůrovcové mapy v roce 2018 jsme provedli již celkem devět opakovaných vyhodnocení," uvedl.

Primárním účelem vzniku kůrovcové mapy bylo umožnit vlastníkům a správcům lesů rozpoznat rizikové lokality. Vznikla jako společný projekt ÚHÚL a časopisu Lesnická práce, využívá družicové snímky systému Planet. "Poslední snímky Planet jsou ze září 2021. Následující hodnocení se uskuteční z dat dubna 2022. Nyní máme k dispozici výsledky za tříleté období. Jejich analýzou lze zobrazit postup kalamity přes ČR," doplnil Mlčoušek.

Kůrovec podle mapy nejvíce zasáhl Kraj Vysočina, zejména kolem Jihlavy, Třebíče a Velkého Meziříčí, naopak nejméně dotčený byl Karlovarský kraj. Jeho malé zasažení škůdcem může být podle ÚHÚL dáno kombinací několika faktorů, jako je postup kalamity od východu ČR nebo převažující státní a obecní vlastnictví lesů v kraji, které podle ÚHÚL nezpůsobuje tolik komplikací jako roztříštěné vlastnictví jinde. Velký význam má také dostatek srážek v Karlovarském kraji a to, že zde není žádný významný přepravní koridor dřeva ani žádná velká pila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jakub Brenn

21.2.2022 15:02
To že v KV kraji tolik neřádil kůrovec pravděpodobně nebude způsobeno dostatečnými srážkami, neboť tu bylo více než deset let výrazné sucho (hlavně ve vegetační sezóně),naopak v zasažených oblastech byly srážky mnohem četnější.
Až předloni už občas pršelo a vloni už i tady konečně pršelo tak, že tráva a pastviny ve Slavkovském lese byly zelený.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist