https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-zemedelci-s-obavami-sleduji-rozsirujici-se-sucho-prset-v-dohlednu-nema
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští zemědělci s obavami sledují rozšiřující se sucho, pršet v dohlednu nemá

11.5.2022 00:52 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy k tomu, aby rostliny dobře rostly. Aktuálně jsou tři nejhorší stupně zemědělského sucha z šesti na 16 procentech území republiky. V dalších deseti dnech se neočekávají žádné významné deště, ale převážně slunečné a do pátku i velmi teplé počasí, které by mohlo situaci výrazně zhoršit. Tři nejhorší stupně by se mohly v polovině příštího týdne rozvinout až na 40 procentech území, vyplývá z informací projektu Intersucho.
 

Vědci určují míru sucha jako poměr aktuální zásoby vody v půdě do jednoho metru a průměrné zásoby v letech 1961 až 2010. Největší sucho je od začátku jara v poměrně rozsáhlé oblasti na pomezí středních Čech, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Velké sucho je také v Pomoraví severně od Olomouce. Jde tedy o zemědělsky významné oblasti. Menší suchou enklávou je Krnov a okolí a postupně se sucho rozšiřuje v dalších oblastech.

"V dalších deseti dnech je velké riziko prohloubení půdního sucha, které by postihlo prakticky celou republiku. Zásadní budou srážky ze čtvrtka na pátek, které přinese zvlněná studená fronta. Modely se zatím dost liší. Dlouhodobý výhled není příliš optimistický," uvedli vědci v komentáři k aktuální a budoucí situaci.

Sucho je kromě zmíněných oblastí také na jižní Moravě a v Poohří, a to podle mapy, která ukazuje relativní vlhkost půdy. V těchto oblastech je však míra sucha ve srovnání s průměrem normální. Rozšíření sucha odpovídají i jednotlivá hlášení zemědělců, kteří fungují jako zpravodajové projektu a doplňují informace získané dálkovým pozorováním poznatky přímo z místa. Z okresů Louny, Most, Ústí nad Labem a Plzeň-jih už někteří nyní hlásí, že očekávají poškození úrody v míře 30 až 40 procent, na celé jižní Moravě s výjimkou Blanenska očekávají poškození mezi deseti a 30 procenty stejně jako v některých dalších okresech po republice.

Vegetace je teď ve fázi intenzivního růstu a velkého čerpání vody, takže dostupné zásoby bez dalšího doplnění rychle zmizí. Kromě toho, že rostliny rostou pomaleji, nedokážou z půdy přijímat dostatečné množství živin, i když jsou k dispozici.

Sucho není jen zemědělské, ale někde už i hydrologické, protože kvůli zimě slabé na sněžení se přes zimu nedoplnily podzemní zásoby vody a řada řek či potoků má méně vody, než je pro toto období obvyklé. Podle hlášení některých zemědělců už některé občasné potoky či potůčky zcela vyschly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

11.5.2022 08:44
v březnu spadlo v ČR průměrně 16mm srážek ,nějaký průměr ,nevím jak počítaný, se uvádí 46mm,
to zmamená ,že jen v březnu chybí, nespadly na ČR, 2km3 vody ,
nevím kde vládní bojovníci proti suchu budou ty 2km3 vody shánět,
1l za korunu a za 2km3 jsou to 2 biliony korun,
v dubnu ještě odborníci bilanci srážek nespočítali
Odpovědět
Pe

Pepa

11.5.2022 11:19 Reaguje na vaber
stačí na pár místech zaslepit meliorace, ale kdo by se v tom hrabal když na to nejsou dotace, to radši zalobuji na správných místech
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.5.2022 13:50 Reaguje na Pepa
Nepište o věcech, o kterých nemáte ani páru. Zbytečně se zesměšňujete.
Odpovědět
va

vaber

11.5.2022 17:19 Reaguje na Pepa
moc rozoumku jsi nepobral,viď,
nebo jsi byl na politickém školení?
Odpovědět
Pe

Pepa

11.5.2022 11:16
třetina orné půdy je vysoušená melioracemi a do toho změna klimatu, mnozí to slyšet nechtějí a tak si každoročně stěžují...
Odpovědět
Jaroslav Havel

Jaroslav Havel

12.5.2022 05:27 Reaguje na Pepa
A co myslis ze poroste na podmacenym poli? Nebo jak budes delat seno nebo senaze na podmaceny louce? Problem je "zda se" ponekud slozitejsi. Mozna, jestli to nebude tim, ze CR je nepatrnej puntik na mape sveta a holt jsou vetsi sily a problemy nez meliorace na uzemi CR.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.5.2022 17:54
Se srážkami je to letos na jaře skutečně bídné , bohužel vládní kroky vedoucí k nápravě krajiny včetně stavu zemědělské půdy jsou doslova směšně malé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2022 23:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takové kroky se dělají roky a jen po nich je vidět nějaký výsledk. Co uděla hrabiš a jeho vláda? Tohle by mělo být dnes vidět.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist