https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-predstavi-plan-postupneho-utlumu-vyroby-elektriny-z-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ představí plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí

4.10.2019 00:29 | PRAHA (ČTK)
Energetická společnost ČEZ představí na dnešní konferenci v Praze svůj plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí. / Ilustrační foto
Energetická společnost ČEZ představí na dnešní konferenci v Praze svůj plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí. / Ilustrační foto
Foto | Pom2 / Flickr
Energetická společnost ČEZ představí na dnešní konferenci v Praze svůj plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí. Finanční ředitel firmy Martin Novák v srpnovém rozhovoru s novináři řekl, že po roce 2040 bude firma v uhelném portfoliu zřejmě mít pouze aktuálně nový blok v Ledvicích.
 

Toto úterý se podruhé sešla takzvaná uhelná komise, která má útlum uhlí v ČR řešit. Komise má 19 členů z ministerstev, státních úřadů i průmyslových, odborových či ekologických organizací. Předsedy jsou ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Tématem dnešní konference by mohla být i budoucnost hnědouhelné elektrárny Počerady. Novák v srpnu řekl, že ze všech variant, které jsou k dispozici, se ČEZ za ekonomicky nejvýhodnější jeví prodat ji skupině Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače za domluvenou částku. Podle dřívějších informací jde o dvě miliardy korun. Předloni měl Tykač za elektrárnu nabízet deset miliard korun, dozorčí rada ČEZ ale prodej neschválila. Možnou transakci tehdy kritizoval mimo jiné současný premiér Andrej Babiš (ANO), v té době ministr financí.

Možný prodej Počerad kritizují mimo jiné ekologové. Vadí jim zejména fakt, že by Tykačova firma provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ. Studie, kterou vypracoval hlavní analytik Greenpeace Global Air Pollution Unit Lauri Myllyvirta tvrdí, že znečištění z elektrárny způsobí ročně 111 předčasných úmrtí nejen ve svém nejbližším okolí, ale i v dalších oblastech ČR a za jejími hranicemi. Elektrárna Počerady leží na Lounsku mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem 5 x 200 megawattů patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Dana Haspeklová

Dana Haspeklová

5.10.2019 21:00
Tykač jako vlastník dolů určitě bude mít zájem na utlumení elektrárny!
To je tedy prodej opravdu v zájmu obyvatel!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

7.10.2019 09:46 Reaguje na Dana Haspeklová
Vždyť takto se plní závazky. ČEZ se inspiruje u EU, EU vyžene výrobu do Číny a pak se chlubí vůči Světu, jak plní závazky snižování emisí např. proti roku 1990.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.10.2019 21:26
Ovšem pokud by neměli uhlí z Bíliny, tak by to bylo méně ziskové.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.10.2019 09:30
Pokud bude volba stát mezi pálením uhlí a vypínáním elektřiny za bezvětrných zimních nocí, tak jsem pro to pálení uhlí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist