https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chko-cesky-les-slavi-15-let-od-sveho-vzniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CHKO Český les slaví 15 let od svého vzniku

1.8.2020 01:31 | PŘIMDA (ČTK)
K nejcennějším částem CHKO patří původní pralesovité bukové porosty s bohatými rostlinnými společenstvy, rašeliniště, porosty borovice blatky a pestré louky a pastviny.
K nejcennějším částem CHKO patří původní pralesovité bukové porosty s bohatými rostlinnými společenstvy, rašeliniště, porosty borovice blatky a pestré louky a pastviny.
Foto | DaKaM / Wikimedia Commons
Český les, druhá nejmladší chráněná krajinná oblast (CHKO) v ČR, za 15 let existence chrání nejcennější oblasti přírody na Tachovsku a Domažlicku u hranic s Německem. Za dobu existence rezervace vzniklo pět naučných stezek, Dům přírody, výzkumné projekty sledovaly pohyb rysa, potvrdily pravidelný výskyt vzácné kočky divoké a v roce 2018 i návrat vlka obecného. Ve spolupráci s vlastníky lesů vznikly na Tachovsku i Domažlicku bezzásahová území, kde je příroda ponechána samovolnému vývoji, řekl ředitel CHKO Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).
 

CHKO vznikla od 1. srpna 2005. Rozkládá se na území o rozloze přes 470 kilometrů čtverečních. V oblasti zaniklo po druhé světové válce přes 60 vesnic, odešli i lidé, kteří tu hospodařili. I díky tomu tak v oblasti vznikla cenná přírodní území. K nejcennějším částem CHKO patří původní pralesovité bukové porosty s bohatými rostlinnými společenstvy, rašeliniště, porosty borovice blatky a pestré louky a pastviny. "Po vzniku CHKO se mimo jiné soustředíme na péči o ta nejcennější území. Louky se pravidelně kosí, vyřezávají se nálety, někde se obnovila pastva, obnovují se tůně a pečuje se o vodní režim v krajině," řekl Peckert.

V roce 2016 vznikla po dohodě se soukromým vlastníkem Kolowratovy lesy v CHKO první asi dvacetihektarová bezzásahová lokalita Diana. O dva roky později se AOPK dohodla s městem Domažlice a s jeho městskými lesy na zavedení režimu samovolného vývoje téměř na 140 hektarech v národní přírodní rezervaci Čerchovské hvozdy a přírodní rezervaci Smrčí. Na podzim přibyly po dohodě s Lesy ČR k bezzásahovým zónám přírodní rezervace Pleš a Starý Hirštejn o celkové rozloze přes 50 hektarů.

Za uplynulých 15 let přírodovědci podrobili území Českého lesa více než stovce inventarizačních průzkumů. Kromě dvou mezinárodní programů na sledování rysí populace v Evropě se vědci zabývají také například monitorování vzácných orchidejí, masožravých rostlin, sledují populaci bobra, který se usadil na 30 teritoriích a jeho populace se stabilizovala.

V Českém lese jsou tři národní přírodní rezervace, pět národních přírodních památek, devět přírodních památek a 17 přírodních rezervací, z toho sedm těchto chráněných lokalit bylo vyhlášeno za dobu existence CHKO. Nyní vrcholí příprava vyhlášení nové přírodní rezervace Stráně u Hamerského potoka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist