https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-brno-prutoky-v-rekach-byly-12-mesicu-v-rade-podprumerne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ Brno: Průtoky v řekách byly 12 měsíců v řadě podprůměrné

3.10.2022 11:19 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Srpnové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 72 procent obvyklého stavu. Pod průměrem byly dvanáctý měsíc po sobě, v červenci byly na 47 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Barbora Špinarová a Jáchym Brzezina.
 

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 71 měrných stanicích a v srpnu odpovídaly 72 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1991 až 2020.

Odborníci uvedli, že u 39 sledovaných vodních toků se pohyboval průměrný měsíční průtok mezi 50 až 100 procenty. "Celkem deset pozorovaných stanic mělo měsíční průměr nad 100 procent. Zbylých 22 stanic bylo pod průměrem 50 procent," uvedli odborníci. U dvou stanic byl měsíční průtok mezi deseti až 20 procenty, šlo o stanici u vodního díla Letovice na Křetínce a Popov na Vláře. Nejvyšší vodnost dosáhla Romže na stanici Stražisko, šlo o 395 procent dlouhodobého měsíčního průtoku.

Stupně povodňové aktivity v srpnu překročily toky na třech stanicích. Druhý povodňový stupeň překročila 21. srpna Romže na stanici Stražisko, o dva dny později první povodňový stupeň překročila Želetavka na stanici Jemnice. První povodňový stupeň překročila i 28. srpna Haná ve Vyškově.

Nad dlouhodobý průměr se průtoky dostaly naposledy loni v srpnu, kdy byly na 116 procentech. Poté už byly podprůměrné. Například v září byly na 81 procentech, v říjnu na 69 procentech, v listopadu na 55 procentech. Podprůměrné průtoky pokračovaly i v lednu, kdy se dostaly na 65 procent, v únoru byly na 78 procentech, v březnu na 23 procentech. V dubnu dosahovaly 27 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

3.10.2022 15:12
Nízké průtoky jasně ukazují, že se nám daří stále lépe zadržovat vodu v krajině a ta zbytečně neodtéká mimo naše území. Pokud budeme tyto aktivity stále navyšovat, brzy dosáhneme ideálního stavu, že vodoteče budou přes léto vysychat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist