https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovatele-kvuli-novele-je-v-ohrozeni-vycvik-papousku-volnoletcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chovatelé: Kvůli novele je v ohrožení výcvik papoušků "volnoletců"

9.11.2020 11:50 | PRAHA (ČTK)
Novela zakazuje jakýkoli výcvik a drezůru zvířat s výjimkou psů, dravců v sokolnictví a vyjímá z tohoto zákazu také zoologické zahrady. Výcvik ochočených papoušků pro volný let ale opomíjí.
Novela zakazuje jakýkoli výcvik a drezůru zvířat s výjimkou psů, dravců v sokolnictví a vyjímá z tohoto zákazu také zoologické zahrady. Výcvik ochočených papoušků pro volný let ale opomíjí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Výcvik papoušků k volnému létání či srazy vyznavačů volného létání exotického ptactva, které jsou přístupné široké veřejnosti, resp. ukázky na výstavách jsou v ohrožení. S odkazem na novelu zákona o ochraně zvířat proti týrání, kterou bude projednávat ve čtvrtek Senát, na to upozorňuje server pro chovatele papoušků v Česku Ararauna.cz.

 

"Duchem této jistě dobře míněné změny je zákaz veřejného vystupování všech zvířat, a to zejména v cirkusech. Ač si to málokdo uvědomuje, zákaz se bude týkat i volného létání papoušků, protože definice veřejného vystoupení je taková, že se jedná o jakékoliv vystoupení zvířat, kam má přístup veřejnost, bez ohledu na skutečnost, že třeba nevybíráte žádné vstupné či jiné poplatky," píše server.

Podle chovatelů je prakticky nemožné v naprosté ilegalitě konat srazy volnoletců v prostoru, kam nemůže veřejnost, protože tím se vytrácí i jeden z dalších cílů, a to osvěta v chovu papoušků pro běžnou veřejnost, ukázky volného létaní a další edukační faktory. Chovatelé předpokládají, že ne každý kontrolní orgán v daném regionu by proti podobným srazům postupoval striktně. Současné znění novely zákona ale podle nich dává široké možnosti výběru, jak si ji vysvětlovat.

Novela zakazuje jakýkoli výcvik a drezůru zvířat s výjimkou psů, dravců v sokolnictví a vyjímá z tohoto zákazu také zoologické zahrady. Výcvik ochočených papoušků pro volný let ale opomíjí. "Jde o chvályhodnou aktivitu, která zvířatům prospívá, zlepšuje jejich kondici a umožňuje jim alespoň v omezeném čase volný pohyb, který jim nenahradí sebevětší klec nebo voliéra," míní chovatelé. Žádají proto senátory o podání pozměňovacího návrhu. Přidáním výjimky pro volně létající vycvičené papoušky by se podle nich dalo zabránit různému vysvětlování zákona a zabránit postihům organizátorů srazů "volnoletců".

Navrhují také doplnit do novely zákaz prodeje velkých papoušků rodu ara, kakadu, žako, amazoňan či eklektus v obchodech pro zvířata. "Nákup papouška v obchodě se zvířaty, na rozdíl od seriózního a zkušeného chovatele, nese obrovské množství rizik," píše web. Podle chovatelů jsou v obchodech se zvířaty pro velké papoušky často nevyhovující podmínky a kupující se většinou nedozví v podstatě skoro nic o původu papouška, jeho přibližném věku, jeho kondici a zejména psychickém a zdravotním stavu.

"Je známa řada případů, že pokud se přeci jen papoušek dočká svého nového majitele, místo domácího pohodového mazlíčka se z něj stává zcela nezvladatelný agresivní jedinec," uzavírá web.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

10.11.2020 08:49
Prostě, ochránci zvířat jsou škodná a jako škodná by se měli řešit.
Odpovědět
PZ

Pavel Záleský

12.11.2020 11:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Nedošly Vám pilulky?
Odpovědět
JB

Josef BIS

16.11.2020 16:36
vystoupit z HŮŮŮŮNIE.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist