https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovatele-vyhazovali-psy-statni-zastupitelstvi-podalo-obzalobu-za-tyrani-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chovatelé vyhazovali psy, státní zastupitelství podalo obžalobu za týrání zvířat

3.5.2022 16:00 | PŘÍBRAM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva chovatelé podle policistů vyhazovali psy, aby neměli status takzvané množírny. Vyhozených psů bylo 19, drtivá většina z nich uhynula. Příbramské okresní státní zastupitelství podalo na podezřelý manželský pár obžalobu za týrání zvířat. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí až pětiletý trest vězení, uvedla středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
 

Případu se příbramští kriminalisté věnovali od roku 2019, a to od chvíle, kdy bylo na Příbramsku nalezeno několik opuštěných psů, fen a štěňat, například v obcích Hluboš, Sádek a Žírovy. Řada z nich byla mrtvá. Šlo o plemena jorkšírský teriér a Jack Russel teriér. Policisté v rámci vyšetřování využili i výsledky pitev psů a genetické zkoumání. "Tato zkoumání prokázala, že uhynulá štěňata byla usmrcena v důsledku záměrného lidského jednání," uvedla Suchánková.

Policisté poté vytipovali chov, odkud mohla zvířata pocházet, a v něm také nechali odebrat genetický materiál, který porovnali se vzorky vyhozených psů. Jejich podezření se podle mluvčí potvrdilo. Šlo podle ní o dlouholeté chovatele psů, kteří navenek předstírali, že vlastní psy v menším počtu, než ve skutečnosti úřadům uváděli. "Zvířat se zbavili tím, že je úmyslně vyhodili na místo daleko od svého bydliště, aniž by se o ně dále zajímali," doplnila Suchánková.

Podle českých právních předpisů je považováno za týrání zvířat, tedy trestné jednání, i když člověk zvíře opustí, s výjimkou volně žijícího zvířete, s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist