https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cibuli-lze-zasadit-na-podzim-a-sklidit-na-jare-bez-skleniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cibuli lze zasadit na podzim a sklidit na jaře. Bez skleníku

12.1.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Asistentka Kaitlyn Ordeová sklízí na jaře úrodu pokusných cibulí.
Asistentka Kaitlyn Ordeová sklízí na jaře úrodu pokusných cibulí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kdo má rád lokální zemědělskou produkci a vyhýbá se zelenině dovážené z teplých krajin, musí se smířit s tím, že některé plodiny jsou dostupné jen sezónně. Ale nemusí to tak být nutně. Vědci z newhampshirské univerzity s úspěchem pěstovali cibuli přes zimu. Úroda byla sice menší než při běžném pěstování, ale podle vědců zůstává rentabilní. K zimnímu pěstění vědci použili mulč, zakrytí hlíny plastovou fólií a přes zimu i důkladné zakrytí rostlin textilií.
 

Zatímco běžně se cibule se sází během léta a na podzim sklízí, vědci z New Hampshiru to už dvě sezony dělají jindy. Semínka cibule sázejí až v srpnu a září, o měsíc později je přesadí do vyvýšených záhonů. Na povrch záhonu dali vědci černou plastovou fólii. Na konci podzimu pak vrostlé cibule zakryli textilií a vytvořili jakýsi tunel, který rostliny chránil před sněhem a mrazem.

Pod tunelem z textilie jsou stovky cibulí, čekajících, až skončí zima.
Pod tunelem z textilie jsou stovky cibulí, čekajících, až skončí zima.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vědci věří, že tento jednoduchý způsob podzimního pěstování cibule obohatí místní trh. Sklizeň cibule probíhá od půlky dubna až do začátku července.

„Sklizeň se dá přizpůsobit konkrétnímu trhu, tedy tomu, jak velké cibule kde preferují,“ říká Becky Sidemanová. Ta spolu se svými kolegy testovala, jak se bude dařit různým kultivarům a zda je vůbec pěstování mimo sezonu výnosné. Míra přežití rostlin i jejich úrodnost je dostatečná, aby zaujala běžné zemědělce. Na jednom akru lze touto metodou vypěstovat 37 až 43 tisíc cibulí. „Je to o poznání méně než během pěstování v běžné sezóně, ale stále je to komerčně životaschopné,“ soudí Sidemanová.



reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

OT

Ota Tyla

12.1.2021 10:23
Jak daleko od sebe doporučujete cibuli sadit? Na https://www.super-bydleni.cz/kdy-a-jak-sazet-cesnek-a-cibuli/ píší 10 cm
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist