https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cile-udrzitelneho-rozvoje-jsou-ohrozeny-i-kvuli-ruske-agresi-rekl-prezident-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cíle udržitelného rozvoje jsou ohroženy i kvůli ruské agresi, řekl prezident ČR Aktualizováno

18.9.2023 18:42 | NEW YORK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | gints.ivuskans / Depositphotos
Cesta k naplnění cílů udržitelného rozvoje stanovených před osmi lety v rámci takzvané Agendy 2030 je ve velkých nesnázích, přímý dopad má i ruská agrese na Ukrajině, řekl dnes na summitu OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Česká republika si je podle něj vědoma své globální odpovědnosti a pošle proto v letech 2024 až 2027 čtyři miliony dolarů (asi 92 milionů Kč) do Zeleného klimatického fondu OSN na podporu rozvojových zemí. O tom už dříve rozhodla česká vláda.
 

"Po pandemii covidu-19 svět čelí katastrofálním následkům ruské agrese proti Ukrajině. Tato válka způsobuje nejen obrovské lidské utrpení, ale také rozsáhlou potravinovou a energetickou krizi," řekl dnes český prezident, podle kterého má válka přímý dopad na plnění cílů udržitelného rozvoje "v celosvětovém měřítku".

"Abychom dosáhli společného cíle do roku 2030, musíme naléhavě poukázat na vazbu mezi mírem, bezpečností, rozvojem, klimatem, životním prostředím a lidskými právy, a také klást větší důraz na mír, spravedlnost a silné instituce," uvedl prezident na závěr svého zhruba pětiminutového vystoupení.

Pavel také potvrdil český závazek přispět v následujících čtyřech letech do Zeleného klimatického fondu částkou přesahující v přepočtu 90 milionů korun. Příspěvek na podporu boje s klimatickými změnami v rozvojových zemích slíbila česká vláda obnovit na loňském summitu COP 27 v Egyptě a loni na podzim to pak schválila.

Na summitu o plnění cílů udržitelného rozvoje (SDG) Pavel v první části projevu hovořil jako mluvčí skupiny 46 zemí, takzvaných Pathfinders. Také zmínil, že země musejí pro splnění vytčených cílů ještě hodně udělat. "Od přijetí Agendy (2030) nerovnost v rámci jednotlivých zemí a mezi nimi dramaticky stoupla," varoval prezident a upozornil, že žijeme "v záplavě překrývajících se krizí".

Kromě něj na fóru hovořila například i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo prezidenti Palau, Sierry Leone či Kuby. Rovněž Leyenová ve svém vystoupení zmínila "zničující dopad ruské války na Ukrajině".

Prezident Pavel odsoudil ruskou agresi i při dnešní schůzce s předsedou Valného shromáždění OSN Dennisem Francisem. Zdůraznil na ní, že ruský vpád na Ukrajinu je pošlapáním Charty OSN a základních principů, na kterých organizace stojí, sdělil tiskový odbor Hradu.

Členské státy OSN si v roce 2015 vytyčily dohromady 17 cílů udržitelného rozvoje, které se týkají například boje s chudobou, hladem a násilím, změnami klimatu nebo úsilí o spravedlivější a ekonomicky stabilnější společnost. Jejich plnění se jim však zatím příliš nedaří, podle zástupců OSN jsou na dobré cestě jen u necelé pětiny stanovených cílů.


reklama

 
Lenka Penkalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

18.9.2023 20:06
Světová lidská populace připomíná pytel blech a v ní organizovat něco trochu centrálně, je silně náročné. Polovina populace vůbec nechápe, že už vydráždila netvora klimatické katastrofy a jen fedrují pod kotel, ten rozumnější zbytek to fakt nezachrání, i kdyby si prst v zádeli zalomil.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.9.2023 10:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidé se za 200 let jakš takš naučili chovat ekonomicky. Pokud ochranu klimatu důsledně nepřevedete na peníze, není šance s klimatem cokoliv udělat a ti snaživci budou za blbce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2023 17:10 Reaguje na Jiří Svoboda
To nelze. To jsou právě ty proklínané dotace. Ale člověk se učí, dával peníze na vybudování kanalizací ve městech, naučil si denně převlékat spoďary a tričko a nikdo mu za to neplatí, spíš naopak. problém je ale jiný. není čas, klimatická katastrofa nám už drtí palce. V druhé půlce září třicítky nezažil nikdo z nás a ta rychlost se stále zvyšuje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.9.2023 12:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy dokážete zpatlat dotace, kanály a spoďáry krásně dohromady, aniž by to dávalo jakýkoli smysl a vyústilo v rozumné řešení. Jste génius hodný vstupu do politiky!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2023 17:10 Reaguje na Jiří Svoboda
Zkusím to vysvětlit. Nejen člověk, ale i zvíře myslí ekonomicky, ani kuře nehrabe zadarmo. To fakt nemusíte nikoho učit. Ale jdeme do druhého levelu. Myšlení ekologické má dvě roviny:
a) ekonomickou - když si zasviním řeky a vzduch tak budu všechny zdroje kupovat draho, když budu nosit špiavé prádlo a budu smrdět, nikdo si ode mě nic nekoupí a ztratím sociální kredit, pořád to samé. Pokud budu mít špínu ve městech, pomřou lidi na epidemie a nebude kdo makat ve fabrikách.
b) vyšší, možná až duchovní. Příroda je sama o sobě úžasný svět (někdo řekne výtvor Boží), a člověk se k němu má chovat ohleduplně, stejně jak ke svým dětem a rodičům i přátelům. I za cenu, když je to neekonomické.
Až tohle pochopíte, můžeme hledat řešení.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.9.2023 14:21 Reaguje na Jiří Svoboda
No jejej, PH sice není prof. politologie, ale na signál by byl schopný z jakékoliv vytipované politické strany udělat kaši i on ... :)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.9.2023 21:12
Myslí to stejně vážně, jako jeho bla bla bla za celý život, nebo teď je to už skutečně to správné?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.9.2023 21:44 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
sv

sv

19.9.2023 10:57 Reaguje na Richard Vacek
No tak neblábol, soudruhu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.9.2023 07:42 Reaguje na Richard Vacek
je to voják ne ekolog....ví proč to říká i komu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.9.2023 21:18
Posledním polyhistorem byl Gottfried Leibniz , spoluzakladatel diferenciálního počtu spolu s Newtonem. Tuším, že uměl 27 jazyků a byl i diplomatem.

Není v lidských silách dnes být expert na celý obor lidské činnosti , což politikům zjevně nevadí, aby se užaslé veřejnosti stavěli jako machři na všechno.

K projevu generála Pavla se asi nejlépe hodí staročeské přísloví "Lepší náprstek přirozeného rozumu nežli džber umělého."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2023 08:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
To vy máte dobrý, vy jste expert alespoň na polovinu všeho, co na světě je. A to na tu negativní půlku, kde se velmi dobře orientujete v systémech, proč to nejde. Ve vašem světě naopak je naprosto všechno špatně a kdokoliv cokoliv dělá pro rozvoj lidstva, tak dycky blbě. I tohle přece je velmi fundovaný postoj.
Odpovědět
kk

karel krasensky

18.9.2023 21:21
Soudruh nepozná čolka od mloka,ale slintat bude
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.9.2023 06:14 Reaguje na karel krasensky
Tak neslintej soudruhu...
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

18.9.2023 22:39
V článku je 5 odstavců. V 1. se konstatuje, že udržitelný rozvoj je v nesnázích, přesto Češi berou vážně své závazky, - to je OK. Ve 2. odstavci, se píše, že válka má negativní vliv na plnění cílů rozvoje, to je taky pravda. Ve třetím, že poskytneme zdroje na boj s klimatickými změnami v rozvojových zemích, - k tomu není co dodat, je to taky OK. Ve čtvrtém odstavci dáváme najevo, že míníme aktivně přispívat do diskuse. V pátém odstavci jsou vyjmenovány problémy s budováním spravedlivější a ekonomicky stabilnější společnosti. --- Nechápu, proč se proti tomu musíte vymezovat. Asi nečtete dost pozorně, nebo si mám myslet, že jste předvádějící se hlupák?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2023 08:29 Reaguje na Josef Střítecký
Nevím, na koho se obracíte, ale předpokládám že na většinu našich diskutujících. Na tu rozhodující část, která se vyžívá v kritice úplně všeho a vůbec ji nevadí, že článek nepochopila a netuší, jaký je záměr celého. Já jim říkám pracovně ropáčci, kteří žijí ve světě naopak. Mají velmi jednoduché schéma uvažování. Nejhorší jsou dotace a věda, která žije z grantů je tím pádem zkorumpovaná a vytváří výsledky na míru plátců, tj. oteplovací lobby.
Všechno nové je špatné a ideálním je fedrovat uhel a čadit dýzly a pokud to nepůjde (dojde uhel) tak jedině jádro. Kde na to vezmeme, netuší. Fakt, že Evropa i celý normální svět jde jinou cestou vysvětlují tak, že si řeže pod sebou větev a skončíme v jeskyni s kořínky a loučemi. Proč to dělá, taky neřeší. Jejich svět nepostrádá určité kouzlo, vada na kráse ale je, že to myslí vážně.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.9.2023 11:01 Reaguje na Josef Střítecký
Třeba milion USD ročně do Globálního zeleného fondu je směšné! Slib byl od všech vyspělých států 100 miliard USD ročně. To se Pavel nestydí veřejně říkat!? Měli bychom přispívat alespoň 100x více.

Nevím, zda má význam říkat zakulaceně jakési obecné "pravdy a samozřejmosti" které stejně nic konkrétně neřeší.
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.9.2023 14:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Lepší do Globálního zeleného fondu, jinak by za těch 92 mil nakoupili asi pozlacené kulomety milion za kus, na to máme experty. Jinak obecně, kdyby se desetina toho co svět vrazí každoročně do výroby zbraní dala na ekologii, tak jsme úplně někde jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2023 17:17 Reaguje na pepa knotek
Zkust o vasvětlit soudruhům v Kremlu a v Číně. Nikdo jiný na světě neprudí s válkou, i ti machometi se zklidnili.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.9.2023 06:13

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.9.2023 08:39
Ok, redakce. Ok. Tak to napíšu jinak.

Pavel má pravdu. A ta pravda se jistě nebude líbit místním ruskočínským propagandistům a ,,lidovým,, odborníkům. ;)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.9.2023 11:03 Reaguje na Petr Eliáš
A když se taková pravda bude milionkrát opakovat, co se tím změní k lepšímu?
Odpovědět

Radek Čuda

19.9.2023 15:44 Reaguje na Petr Eliáš
Jako pravdu ... ale klidně, jenže takováhle pravda bohužel evokuje již legendární ...

- Tady čtu, že na všech školách v Rakousku, má být zavedena lázeň. To si teda nedovedu představit, to tam budou mít ve třídách sprchy, nebo vany? Nějaký inspektor Hruška to tady píše. Zas neměl co dělat dědek.
- No možné to je. Hygiena je důležitá i na školách.
- Tak né, já už na to nevidim. Kázeň! Já to čet jako lázeň! No jó, kázeň to jó. To ani nemusel psát to každej ví.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.9.2023 20:26 Reaguje na Petr Eliáš
Pavel měl vždy pravdu. Bylo to za komunismu, když vysvětloval správnost zásahu Rudé armády, která v roce 1968 u nás zastavila kontrarevoluci. Bylo to správně i když obhajoval bombardování Jugoslávie a je to správně i dnes, kdy kritizuje bombardování Ukrajiny.
Pavel je totiž chameleón, který vždy přijímá takovou barvu, která mu zajistí přežití.
Odpovědět
os

orb slavík

19.9.2023 20:33 Reaguje na Richard Vacek
Podle sebe soudím Pavla?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.9.2023 21:52 Reaguje na orb slavík
Je to tak. Přijímal jsem jako Pavel vždy takovou barvu, kterou mělo okolí. A budu v tom pokračovat nadále. Až přijdou marťani, budeme mít s Pavem tykadélka jako první.
Odpovědět
sv

sv

20.9.2023 19:26 Reaguje na Richard Vacek
Omyl, zaspal jsi a zapomněl vylézt burešovi ze zadku.
Odpovědět
os

orb slavík

24.9.2023 18:56 Reaguje na Richard Vacek
Tak to jste š..na
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.9.2023 08:55 Reaguje na Richard Vacek
A jéje. Zase tyhle dezolé žvásty. :-)
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.9.2023 11:07
Asi byl doteď někde mimo zeměkouli nebo ztratil paměť. Války od severní Afriky, přes Blízký východ až po Afganistán nepochybně k udržitelnému rozvoji také nepřispěly, tenkrát o tom neřečnil. Zapalovat vrty v Kuvajtu to bylo pro klima jistě super. Nějak se nám ten virus dvojího metru šíří čím dál tím více.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.9.2023 11:20 Reaguje na pepa knotek
Ale ňuňu. Někdo hovoří o russácké válce nelichotivě a tak šupky dupky musím vytáhnout 30 let starou historii o Husajnem zapálených vrtech... :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.9.2023 12:26 Reaguje na Petr Eliáš
Nemá pravdu? A co cíl č.16 v udržitelném rozvoji? To války a ne mokřad změněný na pole ničí klima a ozón. Státník by ve žvanírně nabídl diplomatická řešení této války a ne fráze.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cíle_udržitelného_rozvoje
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2023 17:15 Reaguje na pepa knotek
Rusácký prasáckismus je prakticky stejný, jak mohamedánský. Oni prostě stále nechápou, že kořistnický přístup ke všemu je dávno překonaný a člověk není vinná kvasinka, která vylučuje alkohol tak dlouho, až se tím otráví. Jenže ta kvasinka nemůže dělat nic jiného, kdežto mužik i machomet může. Pokud má víc rozumu, než ta kvasinka, což bohužel nemá.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.9.2023 19:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste podle spotřeby fosilní dost hypertrofovana russacka kvasinka.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist