https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-chce-mit-do-peti-let-20-procent-aut-na-alternativni-pohon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína chce mít do pěti let 20 procent aut na alternativní pohon

3.11.2020 11:30 | ŠANGHAJ (ČTK)
Automobily s alternativním pohonem se v Číně označují jako NEV (New Energy Vehicles). Tato kategorie zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem.
Automobily s alternativním pohonem se v Číně označují jako NEV (New Energy Vehicles). Tato kategorie zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Podíl automobilů s alternativním pohonem na celkovém prodeji nových osobních aut se do roku 2025 v Číně vyšplhá na 20 procent ze současných pěti. Předpověděla to čínská vláda. Prognóza je ale méně ambiciózní než cíl zmíněný v loňských návrzích ministerstva průmyslu, podle kterého měl podíl dosáhnout 25 procent. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Automobily s alternativním pohonem se v Číně označují jako NEV (New Energy Vehicles). Tato kategorie zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem. Předpokládá se, že v letošním roce dosáhne prodej v této kategorii kolem 1,1 milionu vozů.

Čína v roce 2009 vystřídala Spojené státy na postu největšího automobilového trhu světa. Je důležitým odbytištěm i pro českou automobilku Škoda Auto, která začátkem září představila čistě elektrický sportovně-užitkový vůz (SUV) Enyaq. Ten je jejím prvním sériovým vozem na bázi modulární platformy pro elektromobily koncernu Volkswagen.

Za první tři čtvrtletí letošního roku celkový prodej nových osobních aut v Číně klesl o sedm procent na 17,12 milionu. V prvním čtvrtletím trh tvrdě zasáhla opatření proti koronaviru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jaroslav Kořínek

3.11.2020 21:33
No ale oni to v Paříži nepodepsaly. - Ti co to podepsali už hlásí, že to nesplní. - Ti co nepodepsali hlásí, že to splní?????
Já věřím, že to Holanďani to nesplní, nesplní to ani Lucembursko - Čína je nejsilnější ekonomika - Tak komu věřit ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2020 09:07 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Normálním médiím.
Podpisy pod smlouvy, které ukládají dost razantní změny, jsou vždy pofidérní.
Důležité jsou výsledky. Amíci odstoupili od Paříže a silně emise snižují, my i Rusko jsme to podepsali a neuděli jsme ani ťok. Celá EU se snaží, uhelná Británie zrušila uhlí skoro úplně, i superuhelní Poláci jedou naplno do OZE a chtějí stavět snad 6 GW v jádru.
A u nás už druhým rokem zasedá uhelná komise, zasedá a řeší, zasedá a neřeší, zasedá a čerpá, zasedá..........
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist