https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-chce-vyrazne-omezit-pocet-horolezcu-na-everestu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína chce výrazně omezit počet horolezců na Everestu

27.1.2019 01:48 | PRAHA (ČTK)
Šerpa sbírající odpad po horolezcích během uklízecí expedice na Mount Everest.
Šerpa sbírající odpad po horolezcích během uklízecí expedice na Mount Everest.
Čína sníží o třetinu počet horolezců, kteří se pokoušejí o výstup na Mount Everest ze severní strany. Jde o součást plánů na velký úklid nejvyšší hory světa. S odkazem na vládní média to uvedla agentura AP.
 

Celkový počet lezců snažících se zdolat vrchol 8848 metrů vysoké hory severní stranou bude snížen na tři stovky a lezecká sezona se omezí pouze na jaro. Úklid hory bude údajně zahrnovat i snesení a pohřbení těl mrtvých horolezců z výšky přesahující 8000 metrů.

Everest se rozprostírá mezi Čínou na severu a Nepálem na jihu. Jeho severní stranu navštíví každoročně 60.000 horolezců, průvodců či turistů. Vláda tam zřídila zvláštní stanice, které slouží jako skládky a třídírny odpadu, který návštěvníci vyprodukují. Nejčastěji jsou to plechovky, plastové sáčky, plynové nádoby na vaření, zbytky stanů a bomby s kyslíkem.

Na nepálské straně začali organizátoři expedic vybavovat horolezce plastovými pytli, které po naplnění odpadky sváží z vyšších poloh do základního tábora vrtulníky.

V roce 2017 dosáhlo vrcholu Mount Everestu 648 lidí, z toho 202 ze severní čínské strany, uvádí nezisková organizace Himalayan Database.

Čomolungma, jak tuto horu nazývají Tibeťané, si každým rokem vyžádá několik obětí, nejčastěji v takzvané zóně smrti nad 8000 metrů, kde je vzduch již příliš řídký na to, než aby v něm mohl lidský organismus dlouhodobě fungovat. Loni tam zemřelo šest lidí, z toho jeden na čínské straně.

Od roku 1953, kdy na vrcholu stanul první člověk, zahynulo na Everestu asi 300 lidí. Na svazích hory přitom zůstává odhadem 100 až 200 těl, které je příliš nebezpečné snést dolů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RF

Radovan Frenzl

1.4.2019 02:28
Čína se stará o ekologii? Wow. Překvapivé, ale je to výborná zpráva. Nicméně, i v nedálekém okolí Číny jsou také zajímavá místa - například Altaj, který leží na severu Číny, v Mongolksu a Kazachstánu. Tam se pořádají i zájezdy, ale můžete jet i sami, stačí vyřídit vízum a pozvání (například - http://rusko-viza.cz/ )
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist