https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-ponechava-zakaz-obchodu-s-tygrimi-kostmi-a-rohy-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína ponechává zákaz obchodu s tygřími kostmi a rohy nosorožců

13.11.2018 00:27 (ČTK)
Čína včera odložila zrušení zákazu obchodování s rohy nosorožců a tygřími kostmi pro lékařské a jiné účely. / Ilustrační foto
Čína včera odložila zrušení zákazu obchodování s rohy nosorožců a tygřími kostmi pro lékařské a jiné účely. / Ilustrační foto
Čína včera odložila zrušení zákazu obchodování s rohy nosorožců a tygřími kostmi pro lékařské a jiné účely. Stalo se tak po protestech ochránců přírody proti plánu odstranit desítky let trvající omezení. Informovala o tom včera agentura Reuters s odvoláním na prohlášení čínské vlády.
 

V říjnu vydala čínská vláda nařízení, které mělo nahradit dosavadní zákaz obchodování s tygřími kostmi a rohy nosorožců. Nově měla být zavedena výjimka povolující tuto činnost za "zvláštních podmínek". Napříště se mohly využívat kosti a rohy ze zvířat chovaných v zajetí, byť pouze pro "lékařské účely", vzdělávání a "kulturní výměnu".

Počty nosorožců a tygrů jsou přitom kriticky ohroženy v důsledku černého trhu, který zásobuje obchod s tradičními léčivy. Čína zakázala obchod s tygřími kostmi a rohy nosorožců v roce 1993 jako součást globální snahy na ochranu zvířat.

Ekologické organizace uvedly, že odstranění tohoto zákazu by mělo zničující dopad na snahy o ochranu ohrožených populací nosorožců a tygrů, a to i kdyby zvířecí produkty pocházely z jedinců chovaných v zajetí. Nové nařízení by podle ekologů také mátlo spotřebitele a úřady, neboť by bylo složité rozpoznat, které výrobky jsou legální a které ne.

Vláda rozhodla o odložení realizace svého říjnového nařízení poté, co věc "prostudovala", řekl čínské zpravodajské agentuře Nová Čína čelný představitel vlády Ting Süe-tung. Neuvedl důvod, proč se vláda rozhodla realizaci plánu odsunout, a rovněž nesdělil, zda půjde o rozhodnutí trvalé. Řekl pouze to, že starý zákaz obchodování zůstává v platnosti.

"Nadále budou uplatňovány 'tři přísné zákazy': přísný zákaz dovozu a vývozu částí nosorožců a tygrů nebo druhotných produktů; přísný zákaz prodeje, nákupu, převozu, přenosu a posílání poštou částí nosorožců a tygrů nebo druhotných produktů; přísný zákaz používání částí nosorožců a tygrů v lékařství," řekl Ting.

Čína podle něj bude nadále "organizovat zvláštní kampaně na potírání" tohoto jevu s důrazem na "boj proti ilegálnímu obchodu s nosorožci, tygry a jejich druhotnými produkty". Dodal, že "nezákonné jednání bude přísně trestáno".

Komerční tygří farmy jsou v Číně legální. I když bylo používání tygřích kostí v lékařství zakázáno, podle ochránců zvířat části tygřích těl často končí v povzbuzujících přípravcích či jiných léčivech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist