https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-povolila-dovoz-dalsich-geneticky-upravenych-plodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína povolila dovoz dalších geneticky upravených plodin

8.1.2019 11:16 | PEKING (ČTK)
Čína dnes povolila dovoz pěti geneticky upravených plodin (GM). Je to první takové povolení za 18 měsíců a jeho cílem je zřejmě zvýšit nákupy zemědělských plodin ze zahraničí a zmírnit tlak ze strany Spojených států, aby Čína více otevřela své trhy pro zemědělské zboží, uvedla agentura Reuters.
 

Spojené státy jsou největším producentem GM plodin na světě, zatímco Čína je největším dovozcem GM sójových bobů a řepky.

Američtí zemědělci a světoví producenti semen si už dlouho stěžují na pomalý a nepředvídatelný proces schvalování GM plodin pro dovoz do Číny. To přispělo k obchodnímu napětí mezi dvěma největšímu světovými ekonomikami.

Povolení zveřejněné na stránkách ministerstva zemědělství bylo uděleno v době jednání obchodních delegací USA a Číny v Pekingu. Podle jednoho ze zástupců amerického svazu zemědělského průmyslu je to gesto dobré vůle, které má pomoci k vyřešení obchodního sporu.

Dva z nově schválených produktů, řepka od firem BASF a Monsanto, čekaly na povolení k dovozu šest let. Na schválení nyní čeká ještě pět dalších produktů, mimo jiné geneticky upravená vojtěška od Monsanta.

Čína neumožňuje pěstování GM plodin. Tyto plodiny však dováží, mimo jiné geneticky upravené sójové boby a kukuřici jako krmivo pro zvířata.

Ministerstvo také oznámilo, že prodlužuje povolení k dovozu pro 26 dalších GM plodin o tři roky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Eco Hunter

Eco Hunter

11.1.2019 14:52
Bez uvedení o jaké modifikace se jedná je to jen bezplatné plácání. Ale co jiného čekat od někoho, kdo chce označovat GM potraviny, že?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist