https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-slibila-ze-nebude-budovat-nove-uhelne-elektrarny-v-zahranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína slíbila, že nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí

22.9.2021 14:02 | PEKING (ČTK)
Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil ve svém projevu na Valném shromáždění OSN, že jeho země nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí. Ve své řeči potvrdil závazek, že Čína dosáhne uhlíkové neutrality před rokem 2060, uvedla agentura Reuters. Slova čínského vůdce přivítal zvláštní zmocněnec Spojených států pro otázky změn klimatu John Kerry a generální tajemník OSN António Guterres.
 

"Čína podpoří rozvojové země v budování zeleného a nízkoemisního hospodářství a nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí," řekl Si. Podle agentury Reuters čínské rozhodnutí může vést k výraznému omezení financování nových uhelných elektráren v chudších zemích. Podobný závazek před rokem ohlásily Japonsko a Jižní Korea. Peking byl pod mezinárodním tlakem, aby přijal podobné opatření.

Čínský slib přivítal americký vládní zmocněnec Kerry. Podle něj se jedná o dobrý začátek před klimatickým summitem OSN, který se letos uskuteční v Glasgow. Americký prezident Joe Biden v pondělním projevu před Valným shromážděním vyzval světové země k větší spolupráci v oblasti ekologie. Uvedl také, že jeho vláda chce navýšit finanční prostředky určené chudším zemím na snížení emisí. Pokud to schválí Kongress, rozpočet by se měl zdvojnásobit na 11,4 miliardy dolarů ročně.

Vystoupení amerického i čínského prezidenta přivítal generální tajemník OSN Guterres. Dodal však, že v otázkách klimatu má svět před sebou ještě dlouhou cestu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

22.9.2021 14:45
Já se připojuji. Veřejně prohlašuji, že nepostavím nikde v zahraničí uhelnou elektrárnu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.9.2021 16:46
Vezměte si příklad z mé osoby.Nezaplatil jsem za elektřinu a odstřihli mi ji.Tím jsem ukazal,že jsem opravdový dusledný aktivista bojující za planetu
Odpovědět
LS

Lukas Spitzer

22.9.2021 17:12
Jsou fikaní. Afričanům elektrárny nepostaví, ale koupí si od nich jejich uhlí. A možná jim dodají vodní či solární zdroje. Vydělají na obojím výrazně více.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 09:02
Jako první krok to není úplně špatné. V Africe budovat uhelny je nesmysl i ekonomický, větru a hlavně slunce tam mají dost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2021 12:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a během nějakých těch období dešťů a/nebo v noci jako co? Akumulace není, a když, tak drahá jak prase, na což ti vidláci určo budou mít.

OZE ano, ale musí být v nějakém rozumném mixu ... tedy jádro nebo plyn nebo uhlí (jak je to humus). Jinak stabilitu sítě nezajistíte. Teď se nebavíme o nějaké domorodé vesnici, kde by ty FVE za současné situace a potřeby stačit mohly, ale o celostátní/regionální energetické soustavě pro země, které potřebují ekonomický rozvoj ... a ne stagnaci dnešního stavu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 17:14 Reaguje na Svatá Prostoto
Tam žádná celostátní síť není a taky je úplně zbytečná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.9.2021 12:15 Reaguje na Pavel Hanzl
A podle toho to tam taky vypadá, že.

Jasně, všechny vyspělé země ji mají, přirozeně a logicky, ale pro nějaké rozvojové zapadákovy je podle Hanzla zbytečná.
Jako máte pravdu, pokud má být cílem, aby těmi rozvojovými zapadákovy zůstaly.
Ale to je poněkud zvláštní cíl ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 11:53 Reaguje na Svatá Prostoto
Vyspělé země mají centrální energetické systémy z doby, kdy pouze mastodontní elektrárny byly schopny vytvořit elektřinu.
Dnes to už potřeba není, existují systémy moderní, výkonné a diverzifikované, navíc prakticky čisté.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2021 12:19
No, on ten pojem ... Čína nebude budovat ... je takový ...

On může budovat kde kdo jiný a Čína mu jen čistě náhodou občas v něčem píchne:-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist