https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinskeho-prezidenta-asi-nepotesilo-ze-se-podle-nej-jmenuje-brouk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínského prezidenta asi nepotěšilo, že se podle něj jmenuje brouk

13.7.2016 07:58 | PEKING (ČTK)
Wang Čcheng-Pin svůj objev popsal v taxonomickém časopise Zootaxa. Tři nové druhy objevil na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan
Wang Čcheng-Pin svůj objev popsal v taxonomickém časopise Zootaxa. Tři nové druhy objevil na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Cheng-Bin Wang / Zootaxa
Čínský entomolog, který pracuje na České zemědělské univerzitě v Praze, byl natolik nadšený, že objevil nový druh brouka z rodu Rhyzodiastes, že mu dal druhové jméno podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga: Xii (Siův). Chtěl mu tak poděkovat za to, že "pod jeho vedením je naše vlast neustále silnější a silnější", napsal list The Times. Čínského státníka to ale údajně nepotěšilo.
 

Mezi klady čínského prezidenta nepatří dar humoru ani schopnost zasmát se sám sobě, poznamenal list. Zatímco americký prezident Barack Obama bez problémů přijal, že je po něm pojmenovaný pavouk, a zesnulý jihoafrický vůdce Nelson Mandela propůjčil své jméno nahožábrému mořskému živočichovi, čínští cenzoři dělají všechno pro to, aby zmínky o broukovi Rhyzodiastes xii vymýtili - a státní sdělovací prostředky musely články o pojmenování nového brouka vymazat.

Wang Čcheng-Pin (Cheng-Bin Wang) svůj objev popsal v taxonomickém časopise Zootaxa. Tři nové druhy objevil ve shnilém dřevě a kravském trusu na tropickém jihočínském ostrově Chaj-nan.

"Rhyzodiastes (Temoana) xii se pyšní blýskavým leskem a jeho genitální segment je přiměřeně dlouhý, na špičce úzce zakulacený," napsal Wang v popisu. A dodal, že tohoto brouka vnímá jako symbol úspěchů čínského vůdce.

"Rhyzodiastes (Temoana) je velmi vzácný - nemusíte narazit na jediného ani po deseti terénních sběrech - a živí se shnilým dřevem." To podle entomologa představuje metaforu k Si Ťin-pchingovi, vzácné osobnosti jaká se vyskytne jednou za století, který se rozhodl zakročit proti korupci - tedy proti tomu, co je v čínské společnosti ztrouchnivělé.

To, že se z jeho brouka stala politicky citlivá záležitost, vědce popudilo. Prezidentovi proto vzkázal prostřednictvím agentury AFP: "Haló! Milovaný prezidente Si! Tohle je vzácný brouk! Jméno tohoto druhu bude existovat navždy! Je to nesmírná čest!"

A online posměšky, že prezident dostal jméno podle hovnivála či páchnoucí ploštice, smetl Wang Čcheng-Pin ze stolu jako "nesmysly" šířené "nekulturními lidmi".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist