https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsky-soud-dal-paserakum-slonoviny-dozivotni-tresty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský soud dal pašerákům slonoviny doživotní tresty

1.1.2021 12:50 | PEKING (ČTK)
Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) bylo do čínského zákazu obchodu se slonovinou 31. prosince 2017 zabito každý rok na 20 000 slonů. Podle WWF se však zájemci o cenné předměty ze slonoviny přesunuli do jiných zemí jako je Thajsko, Laos, Japonsko nebo Vietnam.
Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) bylo do čínského zákazu obchodu se slonovinou 31. prosince 2017 zabito každý rok na 20 000 slonů. Podle WWF se však zájemci o cenné předměty ze slonoviny přesunuli do jiných zemí jako je Thajsko, Laos, Japonsko nebo Vietnam.
Čínská policie rozkryla největší síť pašeráků slonoviny ve své historii. Sedmnáct členů skupiny spojených s pašováním si u soudu vyslechlo vysoké tresty odnětí svobody včetně dvou doživotních trestů pro osoby zodpovědné za organizaci celé operace, píše agentura AFP. Na místní poměry se jedná o velmi přísné tresty, podle právníka citovaného agenturou AFP soud obvykle uděluje tresty od pěti do deseti let.
 

Mezi lety 2013 a 2018 skupina do země propašovala více než 20 tun slonoviny, největší část pocházela z Nigérie. Cena materiálu se odhaduje na více než miliardu jüanů (přibližně 3,3 miliardy korun). Zásilky se do země dostaly pravděpodobně přes Singapur nebo Jižní Koreu. Soud o případu mluví jako o "největší kauze pašování slonoviny" v historii Čínské lidové republiky, tedy od roku 1949, cituje prohlášení soudu AFP.

Zájem Číňanů o sošky a šperky ze slonoviny vedl v posledních desetiletích k pytláckému lovu slonů v Africe. Čína bývala největším trhem se slonovinou na světě, ale v roce 2015 zakázala její dovoz a s koncem roku 2017 veškerý obchod se slonovinou. Tyto zákony sice obchod utlumily, ale na černém trhu se se slonovinou obchoduje i nadále.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) bylo do čínského zákazu obchodu se slonovinou 31. prosince 2017 zabito každý rok na 20 000 slonů. Podle WWF se však zájemci o cenné předměty ze slonoviny přesunuli do jiných zemí jako je Thajsko, Laos, Japonsko nebo Vietnam, kde se se sloními kly i nadále obchoduje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

1.1.2021 19:18
V ČR by se to řešilo nejspíš domluvou, maximálně podmínkou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.1.2021 20:38 Reaguje na Jiří Daneš
Spíš by se to řešilo omluvou, že je vůbec otravovali s prohlídkou.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.1.2021 21:28
Je dobře, že se k tomu Čína takto postavila. Hlavně ať to vydrží, podobné tresty padají vždy a ať se k podobné politice přidají další jmenované země! U savanových slonů i nosorožců začínám být v poslední době celkem pozitivní. Populace savanových slonů v mnoha zemích začali opět růst (hlavně Tanzanie, Keňa, Uganda), jinde jsou stabilní (Zambie, Zimbabwe, JAR), někde dokonce naprosto zdravé (Botswana, Namibie) a co je nejdůležitější - jsou země u kterých se zdá, že směřují správným směrem a do budoucna představují obrovskou naději (hlavně duo Angola, Mozambik). Horší to začíná být s těmi pralesními slony... na to je třeba více poukazovat. U nosorožců lze pozorovat podobný pozitivní trend jako u savanových slonů a snad to bude pokračovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.1.2021 23:56 Reaguje na Slovan
Ona ta čínská vězení nejsou nic moc, ale pořád je to relativně humánní řešení. V Africe totiž mezi pytláky zvířat a jejich ochránci probíhá regulérní válka, kde se zajatci neberou. Ochránci konečně najeli na stejnou trategii jako pytláci, kteří je stříleli. Výhodou je, že není třeba kopat hroby, protože o mrtvoly pytláků se během krátké doby postará dravá zvěř. A to je hlavní důvod, proč v některých zemích začínají stavy velkých zvířat narůstat.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.1.2021 00:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlasím s vámi. Je to regulérní válka a je jenom dobře, že vlády daly strážcům takové pravomoci. Žádné zatýkání a podobně. Prostě ty šmejdy zlikvidovat. I v Indii to funguje velice dobře.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.1.2021 00:13 Reaguje na Slovan
Hlavně je vybavily adekvátními zbraněmi. Ono se totiž proti rychlopalné pušce obyčenou brokovnicí moc konkurovat nedá. Takže ochránci byli vybaveni kvalitními zbraněmi a o nějaké povolení se politici nezajímají. Prostě se o tom nemluví a o mrtvoly pytláků se příroda postará celkem rychle sama.
Odpovědět
va

vaber

2.1.2021 09:53
zabíjení slonů pro slonovinu je zločin ,ale člověk ničí vše když se mu to hodí a může z toho vytloukat peníze, třeba ničení pralesů je podle mne ještě mnohem větší zločin ,při tom hynou rostliny i zvířata a to se netrestá
jinak, pálení slonoviny je taky hnus ,protože v Číně dokáží udělat ze slonoviny úžasné věci, nyní ji nahrazují mamutovinou ze Sibiře
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist