https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsky-vyslanec-oznamil-pokrok-v-jednani-o-fosilnich-palivech-na-cop28
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský vyslanec oznámil pokrok v jednání o fosilních palivech na COP28

9.12.2023 17:53 | DUBAJ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MauriceNorbert / Depositphotos
Pokrok ve složitých jednáních o fosilních palivech na konferenci OSN o změně klimatu COP28 dnes oznámil zvláštní čínský čínský vyslanec pro klimatické otázky Sie Čen-chua. Předpokládá, že vyjednávání v dalších dnech dále pokročí. Informovala o tom agentura AFP. Dohoda má podle něj zásadní význam, ale nemusí nabrat dokonalého tvaru.
 

"V této otázce jsme již dosáhli pokroku a myslím, že dalšího dosáhneme velmi brzy, v několika příštích dnech," řekl Sie novinářům. "Pokud se nám to nepodaří, pokud tuto otázku nevyřešíme, nebude podle mého možné mluvit o úspěšné konferenci COP28," dodal.

Odstranění fosilních paliv, jejichž využívání je hlavní hybnou silou klimatické změny, se stalo centrálním tématem na konferenci v Dubaji. "Energetická transformace je nesmírně důležitá, ale tato transformace s sebou nese určité bolestivé období. Každá země má jiné národní podmínky," řekl Sie.

Čínský vyslanec, veterán klimatických jednání, který se dobře zná se svým americkým protějškem Johnem Kerrym, v posledních dnech absolvoval v Dubaji řadu jednání. Čína, největší světový dovozce ropy, je považována za klíčového hráče při dosahování kompromisu mezi bohatými a rozvojovými zeměmi.

"Všichni se chceme zapojit do hledání vzorce, který by udával správný směr vyvíjenému úsilí, byl co nejširší a přijatelný pro všechny strany," prohlásil čínský vyslanec.

Čína zůstává silně závislá na fosilních palivech. Uhlí je největším zdrojem energie v zemi. Sie odmítl říci, zda by jeho země mohla souhlasit s úplným odstraněním fosilních paliv.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 18:06
Čína je největší prasák planety, ale snaží se a při její progresivitě to může snad i zvládnout. Ovšem takové Rusko je totální tragédie, ti idioti zamoří klidně celou Zeměkouli.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.12.2023 19:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to melete o prasákovi? U vás opravdu neexistuje soudnost! Jaké má Čína emise na hlavu? A navíc zásobuje půl světa uhlíkově náročnými výrobky a surovinami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 20:37 Reaguje na Jiří Svoboda
Pálí víc uhlí, než zbytek světa dohromady. A to ne kvůli tomu, že by nám chtěla pomáhat, ale kvůli prachům. Nic jiného v to není. Ale v tomhle jí fandím, jinak nikoliv.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.12.2023 21:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale proč největší prasák? Copak třeba Němci a spousta dalších nejsou větší? Fakt lépe važte slova!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 22:30 Reaguje na Jiří Svoboda
Pálí nehvíc uhlí a absolutně vytváří nejvíc exhalací a veškerých externalit. Taky v Číně jsou nejšpinavější řeky světa a nejvíc se podílí na znečišťování oceánů.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.12.2023 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
I v přepočtu na hlavu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2023 10:33 Reaguje na Jiří Svoboda
Zeměkouli neničí přepočet na hlavu, ale absolutní množství externalit denně přispívající k jejímu zamoření.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.12.2023 19:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Pak je třeba Zemi rozdělit na malé státečky a vše je vyřešeno!

Kapka benzinu taky nic nestojí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 09:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Co to zase melete? Malé státečky nebudou dávat dokupy to zamoření?
Odpovědět
kk

karel krasensky

9.12.2023 19:32
Děkují pánu čínskému vyslanci jménem svým i všech diskutujících na ekolistu za moudrý,výtečný,inteligentní přístup,kterým výrazně převyšuje ostatní učastníky.Opět se ukazala moudrost tísícíleté říše.Ameriku hruza jíma za námi rudá Čína.
Odpovědět
sv

sv

10.12.2023 15:14 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

12.12.2023 18:31 Reaguje na karel krasensky
Helemese, stbácké geny bonzáka se u krásenského nezapřou. Každopádně, se obávám, krásenský, že tvoje představy z 50. let o tom jak za tebou stojí čínská mafie se nevyplní. Genocidní čínští soudruzi vyžadují tvoji bezpodmínečnou poslušnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 20:39
Strýček Si by měl hlavně nechat scípnout psíka Puťku, velmi by to pomohlo Ukrajině a celé Evropě, což bohužel ví a proto to neudělá. Zase o nás rozhoduje zapráskaný komunista.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.12.2023 10:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Obdivuhodná dedukce. Jenže svět se mění mílovými kroky. Nakonec, oni nás ti Číňani v budoucnu ještě naučí pracovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2023 10:36 Reaguje na pavel peregrin
To nás dřív vyvraždí rusáci.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.12.2023 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaksi nesdílím pocit pomatených aktivistů a médií o nutkavé potřebě Rusů vyvraždit Čechy.
Odpovědět
sv

sv

10.12.2023 15:21 Reaguje na pavel peregrin
Pomatený aktivista peregrin jistě sdělí, co to bylo za "médium" sdělující mu svoje "pocity". Křišťálová koule nebo kávová sedlina? Na fakta o bestiálním vraždění rusáků na Ukrajině nebo rusáckých teroristických útocích nejen v ČR médium nepotřebuješ.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.12.2023 17:03 Reaguje na sv

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JH

JH

10.12.2023 19:57 Reaguje na pavel peregrin
Nebyli to spíš zelení mužíci z Ruska, kdo začal? V každém případě je to spíš pluk Azov, kdo dnes bojuje proti náckům.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.12.2023 08:50 Reaguje na pavel peregrin
Nerad ti to říkám, vypitý russký traktoristo, ale občanskou válku na východě Ukrajiny jste začali vy, když vaši ,,neznámí neoznačení,, ozbrojenci - z kterých se nakonec vyklubali vaši ruští ,,dobrovolníci,, a vojáci ,,na dovolené,, , což potvrdil Girkin i Zacharčenko. No a samozřejmě jako správný russký alpinista nezmiňuješ to, co dělali vaši ruští vojáci a proruští ozbrojenci. :D

No a na tom východě se k Russácku dle průzkumů moc lidí nechtělo připojit. Nejvíc asi 47% v Doněcké oblasti. :D

A abyste byli ještě víc nenápadní, tak ty vaše nové autonomní oblasti vytvořily svaz s názvem Nové rusko. :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 09:32 Reaguje na pavel peregrin
Lžete jak Lavrov. Rusko v roce 15? žalovalo Ukrajinu za genocidu a zločiny na Donbasu u soudu v Haagu. Ten probral všechny obvinění, důkazy, právníci se tahali o každou blbost atd. atd. atd, proběha odvolání ze zákona tad. atd. A výsledek? zcela jednoznačný. Žádná genocida a podobné prasárny se tam neděly, VŠECHNO Rusi nalhali. čus, kecy o tom, co Amíci kde přiznávají, zase vyrobili v Petrohradu.
Odpovědět
sv

sv

12.12.2023 18:26 Reaguje na pavel peregrin
Pomineme-li přežvykování rusáckých lží rusácké podržtašky peregrina o Azovu, tak mu evidentně uniká, že to nebyla Ukrajina kdo v roce 2014 poslal vysílal zelené mužiky bez výložek a vojáky na dovolenou. Bylo to rusácko, které vyslalo bandity, kteří do té doby viděli Ukrajinu leda z rychlíku, aby se tam vydávali za separatisty. Zločinci z rusácka vraždí, a peregrin jim to žere. Zřejmě taky schvaluje hamásnickou metodu u rusáků tak oblíbenou, umisťovat raketomety u škol a nemocnic. Pro info, bobečku, Soudruh Okurka alias Strelkov byvší ministr obrany tzv. doněcké lidové republiky všechny zvěsti o svém ukrajinské národnosti popřel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 09:20 Reaguje na pavel peregrin
"Jaksi nesdílím pocit pomatených aktivistů a médií o nutkavé potřebě Rusů vyvraždit Čechy."
Tak si přečtěte něco z ruských oficiálních médií, přečtěte si projevy té kremelské zrůdy a přečtěte jeho záměry s Ukrajinou. Putin není hlupy strýček Brežněv.
Odpovědět
HH

Honza Honza

10.12.2023 14:20
Tato Rudá Čína bude jednou nejvyspělejší zemí světa. Tak jako Západ pohlíží s despektem na východní státy- kvůli Polákům (a nám) Anglie vystoupila z EU, tak budou jednou bohatí Číňané pohrdavě pohlížet na zchudlou primitivní zaostalou Evropu. Čína se chce aktivně přihlásit k Green Dealu, vyrábí nejvíce elektroaut, FV, na přechodu k OE vydělává, její průmysl nekolabuje. Číňané budou kupovat elektroauta, budou bohatí, budou vůdčí zemí k progresi OE, zatímco my zchudneme a budem pálit i PET lahve. Což takhle místo posměchu se poučit, postupovat taky podobně inteligentně bez zničení průmyslu dopředu. Muselo by to ale být bez debilních povolenek, na kterých bohatnou spekulanti (a oprávněně se smějí, jací jsme blbci), zákazů prodeje a servisu plynových kotlů, zákazů topení dřevem, prostě postupně, jak to efektivně půjde.
Přírodu taky nejde hned změnit, lesy nejde den ze dne předělat na smíšené, nejde hned zadržovat vodu, přitom je to mnohem důležitější než elektroauta.
Odpovědět
sv

sv

10.12.2023 15:26 Reaguje na Honza Honza

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
HH

Honza Honza

10.12.2023 17:21 Reaguje na sv
to je program všech konzervativních progresivních liberálních stran: malé daně a pomoz si sám. Ale kvůli tomu, že byl důchod od 50, voda zadarmo, topení za 2 tis (nikdo nešetřil a zatopil si jak potřeboval, RD za 200 tis: každý si na něj mohl našetřit, socializmus nezbankrotoval. Bylo to z důvodu nekompetentních hospodářských rozhodnutí, malé produktivity práce, neschopnosti spolupráce s vyspělými zeměmi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 09:45 Reaguje na Honza Honza
Muhehehehe vy jste fakt komik. Socialismus nezbankrotoval, ale bylo to jeho neschopností konkurovat Západu. Tutyna.
Odpovědět
HH

Honza Honza

11.12.2023 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
to tak bylo myšleno: ne dílky tomu, že byl tak zlej a nedemokratickej, ale díky tomu, že chybnými rozhodnutími nebyl schopen konkurence. Kdyby tehdy se postupovalo tak, jako nyní se chová Čína, bylo by to úplně jiné. Za Maocetunga lidi v Číně umírali hladem, teď jsou tam mrakodrapy a dálnice lepší než v USA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 20:33 Reaguje na Honza Honza
Protože v Číně není žádný socialismus, natož komunismus, ale tvrdý grunderský kapitalismus.
Socialismus není schopen existence už z principu, v tom udělal pan Marx zásadní chybu.
Ale praktický komunismus dlouhodobě funguje v izraelských kibucech, jenžo to není marxův materialistický ateismus, jenže naopak dost silná židovská víra.
Odpovědět
sv

sv

12.12.2023 18:44 Reaguje na Honza Honza
Pět hodin a ty jsi už ožralý honzíku. Čteš to vůbec po sobě? Podle tebe socialismus nezbankrotoval z důvodu špatných hospodářských rozhodnutí. Pro info, obecně platí, že z důvodu špatných hospodářských rozhodnutí právě zbankrotuješ. A taky, že zbankrotoval. Voda nikoli zadarmo, na dům bylo třeba nakrást materiál, protože koupit nešel, roky pak bylo třeba dřít o víkendech na stavbě, důchod v 50 leda ve snu, problém byl se důchodu vůbec dočkat, když průměrné délka života byla podstatně kratší než dnes.
Chápu, že ty si nechceš pomoct sám, že chceš aby stát ti posluhoval. Ale to není ani teď, a nebylo to ani tehdy. A když náš ručičky do zadu tak se nediv, že se máš blbě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 09:41 Reaguje na Honza Honza
Pán si hraje na Nostradama, ale netuší, že Čína už silně brzdí a kupí se tam vážné problémy. A z historie víme, že ŽÁDNÁ totalitní země není schopna dlouhodobě prosperovat. Evropu ničí grýndýl a emisní povolenky, přitom se k tomu Čína hlásí a ty povolenky tam platí taky, jsou příjmem státu (u nás asi 60 mld,).
Tak si to nějak ujasněte. Evropa je důchodcový kontinent ovládaný byrokracií, ale nejpříjemnější pro obyčejného štunébla, což považuji za nejdůležitější.
Odpovědět
sv

sv

12.12.2023 18:37 Reaguje na Honza Honza
Těžko říct, co hází místní komouši hází do kotle. SOudě podle toho jako za jejich hnusných časů chutnalo povětří, to nic pěkného nebude. Každopádně platí, honzíku, že chceš li být čínským otrokem, tak buď, ale zbytek demokratického vyspělého západu do náruče čínské primitivní komunistické mafie se bez toho obejde. V jediném máš pravdu. Na dobrovolné otroky tvého ražení, čínský komunistický miliardář shlíží s despektem. Se současnou životní úrovní v číně počítat nemůžeš.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist