https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsti-celnici-zabavili-156-mamutich-klu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínští celníci zabavili 156 mamutích klů

20.7.2018 00:08 (ČTK)
Čínští celníci zabavili při prohlídce kamionu na severovýchodě země 156 klů prehistorických mamutů. / Ilustrační foto
Čínští celníci zabavili při prohlídce kamionu na severovýchodě země 156 klů prehistorických mamutů. / Ilustrační foto
Čínští celníci zabavili při prohlídce kamionu na severovýchodě země 156 klů prehistorických mamutů. Při zásahu bylo zadrženo osm lidí, napsala včera agentura AFP. Hodnota pašovaného nákladu je odhadována na 106 milionů jüanů (zhruba 349 milionů korun). Vozidlo policie zastavila v čínské provincii Chej-lung-ťiang, kam přijelo z ruské Sibiře.
 

Zboží bylo zabaveno už na konci dubna, místní tisk o tom ale informoval až nyní. Podle agentury Nová Čína převáželi překupníci mimo jiné i dva sloní kly, 1276 rohů antilop, 406 mrožích klů, 226 rohů narvala jednorohého, medvědí zuby a 320 kilogramů sumýšů, známých pod názvem mořské okurky. Pašované zboží bylo ukryto pod nákladem sojových bobů. Mezi zadrženými jsou Číňani i Rusové.

Obchod se slonovinou je v Číně zakázán od loňského roku, dovážet se do země nesmí od roku 2015.

Původ zabaveného zboží čínské úřady neobjasnily, mezi Ruskem a Čínou ale nelegální obchodování s mamutími kly dlouhodobě vzkvétá. Překupníci je získávají v sibiřské tundře, kde byly ostatky prehistorického tvora v trvalém ledu uvězněny tisíce let. V důsledky globálního oteplování je však snazší se k nim dostat. Podle agentury AFP se odhaduje, že v permafrostu arktické tundry zůstává uvězněno asi deset milionů těl těchto vyhynulých zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

20.7.2018 13:15
Tak, sloni používají své kly k rytí a k soubojům. Jejich tvar tomu i odpovídá. K čemu, a případně jak, využívali své kly mamuti, mi ale jaksi trochu s jejich velkým zahnutím je záhadou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist