https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cirkusy-se-zviraty-na-mestskych-pozemcich-mostu-nebudou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cirkusy se zvířaty na městských pozemcích Mostu nebudou

28.2.2020 00:25 | MOST (ČTK)
Cirkusy se zvířaty na veřejných pozemcích Mostu nebudou. / Ilustrační foto
Cirkusy se zvířaty na veřejných pozemcích Mostu nebudou. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Cirkusy se zvířaty na veřejných pozemcích Mostu nebudou. Radnice zohlední při žádostech o zábor výsledky ankety, v níž většina respondentů nesouhlasila s pronájmem městských pozemků takovým cirkusům. Magistrát tak nebude vydávat souhlas s umístěním cirkusů se zvířaty na městském pozemku. Rozhodli o tom včera zastupitelé.
 

Na základě požadavku zastupitelky Patricie Prokešové (ANO) se uskutečnila od 18. prosince do 31. ledna anketa prostřednictvím aplikace mobilní rozhlas a Mosteckých listů. Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby se městské pozemky cirkusům se zvířaty nadále pronajímaly. V Mostě, který má zhruba 66.000 obyvatel, hlasovalo v anketě 876 lidí. S pronájmem souhlasilo 115 a nesouhlasilo 761, tedy 87 procent hlasujících.

Radní vzali výsledky ankety na vědomí a nechali na zastupitelích, aby rozhodli, zda je zohlednit při rozhodování o povolení záboru. Primátor Jan Paparega (ProMOST) poukázal na nízký počet hlasujících. "Jde tady spíše o etickou stránku," řekl zastupitel Jiří Kraus.

Zastupitelka a poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) navrhla, aby zastupitelé vzali výsledky ankety pouze na vědomí a rozhodli se až po schválení novely zákona o ochraně zvířat proti týrání. Sněmovní výbor pro životní prostředí i zemědělský výbor podpořily minulý týden postupné zastavení chovu a drezury volně žijících zvířat v cirkusech. Pokud Sněmovna omezení podpoří, vystupování v cirkusech nebude možné se zvířaty, která se narodí od roku 2021.

Mostecké zastupitelstvo se ale nakonec pro omezení vyslovilo. Pro to, aby město zohlednilo výsledky ankety při vyřizování žádostí o zábor veřejného prostranství cirkusům se zvířaty, hlasovalo 24 zastupitelů. Čtyři byli proti, 14 se zdrželo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist