https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/politickymi-namestky-ministra-zemedelstvi-budou-pirat-holomcik-a-lanc-za-top-09
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Politickými náměstky ministra zemědělství budou Pirát Holomčík a Lanč za TOP 09

1.2.2022 11:33 (ČTK)
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes jmenoval do funkce svých politických náměstků Radka Holomčíka (Piráti) a Radka Lanče (TOP 09).
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes jmenoval do funkce svých politických náměstků Radka Holomčíka (Piráti) a Radka Lanče (TOP 09).
Foto | Macciani / Vlada.cz
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes jmenoval do funkce svých politických náměstků Radka Holomčíka (Piráti) a Radka Lanče (TOP 09). Oba se budou ve vedení ministerstva věnovat všem zemědělským agendám, sdělil Nekula v tiskové zprávě.
 

Jmenování je výsledkem dohody vládních stran, podle níž bude mít každý ministr politické náměstky za obě volební koalice, tedy ze Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a z uskupení Pirátů se STAN.

"Oba náměstci mají vztah k zemědělskému resortu, jak je patrné z jejich praxe. Budou se věnovat všem zemědělským tématům podle potřeby. Nejprve se seznámí s chodem ministerstva, ale dílčí úkoly dostávají hned od začátku," uvedl Nekula.

Holomčík (36) vystudoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Byl místopředsedou a poslancem Pirátské strany, ve Sněmovně působil v zemědělském výboru i podvýboru pro lesní hospodářství. Po neúspěchu v loňských volbách, při nichž neobhájil poslanecký mandát, ČTK řekl, že se vrátí do marketingu. Letos nekandidoval ani do vedení Pirátů.

Lanč (55) vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. V současnosti působí jako člen meziresortní komise Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v České republice a jako expert společnosti CzWA – Asociace pro vodu ČR, uvedlo ministerstvo. V předchozích letech pracoval například v několika vodohospodářských společnostech.

Náměstek člena vlády zastupuje ministra v záležitostech, které si ministr sám stanoví, a to například při schůzi vlády, Poslanecké sněmovny či Senátu. Politické náměstky na rozdíl od odborných nevybírá konkurzní komise. Jmenuje a odvolává je sám ministr. Každý člen vlády může mít maximálně dva politické náměstky. Podle webových stránek ministerstva má Nekula momentálně ještě šest odborných náměstků, kteří řídí sedm sekcí resortu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

1.2.2022 12:15
Mohl by mi někdo vysvětlit, jakou odbornost pro zemědělství skýtá to, že vystuduje filozofickou fakultu? To si děláte prču nebo už drzost postoupila tak daleko? Tady máte tu vládu odborníků, blázni, kteří jste si snad mysleli, že se něco změní! A dále- na co političtí náměstci? A v resortu zemědělství! Jak říkám, drzost nejvyššího kalibru.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.2.2022 13:34 Reaguje na pavel peregrin
Dělba moci - to je politika a té se odbornost netýká, bohužel.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2022 14:33 Reaguje na pavel peregrin
I filozof může dělat politiku. A kam byste ho po vítězných volbých umístil? Pro ty, co tomu nerozumí, jsou právě místa politických náměstků.
Odpovědět
Anyr

Anyr

1.2.2022 14:36 Reaguje na pavel peregrin
Ehm... odbornost má zajistit studium oboru na škole? No to snad ne... :) Tedy, jasně, ideálně ano, prakticky tomu tak už dlouho není. Navíc, z praxe vím, že i filozof může být skvělý sedlák, a "studovaný zemědělec" může zemědělství rozumět jako Karel IV. čínštině.
Ergo, vystudovaný obor přeci o člověku, o jeho schopnostech, talentech a vědomostech, nemusí nic říkat.

Nenadávejme, nebojme se, a vyčkejme, co nová vláda udělá.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.2.2022 16:25 Reaguje na Anyr
Jako ironie je to dobré.
Odpovědět
JS

Jiří S

2.2.2022 09:14 Reaguje na Anyr
Jenže to co popisujete vy, jsou obvykle vlaštovky, výjimky, jednotlivci. Kdežto škola zaručuje, že i když můžou být jednotlivci, kteří tomu stále rozumět nebudou, tak vcelku to vyjde tak, že většina tomu rozumět bude. A proto právě školy existují. Kdyby to bylo, jak říkáte vy, nemusí nikdo nic studovat a podobně.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.2.2022 10:42 Reaguje na Anyr
Přesně tak...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.2.2022 14:45
"Budou se věnovat všem zemědělským tématům podle potřeby. Nejprve se seznámí s chodem Ministerstva, ale dílčí úkoly dostávají hned od začátku,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula."

Ať se na mne nikdo nezlobí, ale z tohoto jasně plyne, že jde o trafiky, bo přijímat NÁMĚSTKA ministra s tím, že bude tak nějak dělat všechno znamená, že v podstatě v rámci problematiky resortu nerozumí pořádně vlastně ničemu. Například u asistenta ministra by to nebylo nic proti ničemu, ale náměstek tam je za dost jiné peníze.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

1.2.2022 16:37
Jsem přesvědčen, že je Ministrstvo zemědělství ČR zcela jistě uživí, ale nechápu, proč si s nimi neporadí, když jsou to z hlediska včelařství trubci, z hlediska politiky tlachalové, a z hlediska zemědělců neznalci.
Ale asi mají správnou duchovní kvalifikaci a umí se správně modlit.
<rýpal lesní>
Odpovědět
re

regis24

2.2.2022 07:02
Jen pro zajímavost. Pan Holomčík se na Facebooku a hlavně ve své hlavě a přesvědčení jasně připojuje k Hnutí Duha a první co bude chtít udělat je změna zákona o myslivosti a tak nějak likvidace spolkové myslivosti jako celku. Nějaké screeny jeho komentářů jsou uložené a v případě potřeby budou použity.
Odpovědět
DA

DAG

2.2.2022 07:52
Zrovna nedávno jsem si říkal, kam se asi pan Holomčík poděl. Dokonce jsem si to i googlil. Přesně si pamatuji, jak psal k jednání o zákoně o myslivosti. Naštěstí doba se mění a po volbách bude vše jinak. Měl pravdu vyletěl😂 pan Holomčík je sice pirát, ale z jeho vystupování mám dojem, že je schopen naslouchat druhé straně a tvořit kompromisy. Úplně bych se zrovna jeho nebál. I když s politickými trafikami nesouhlasím.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 09:02
Nejsme jako ONI! Jsme totiž daleko horší!
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

2.2.2022 14:33
Pro práci v oboru je vzdělání podmínka nutná nikoliv však postačující...( I.ročník první hodina).... U politiky jde jen o to být zvolen nebo dosazen stranou ke korytu. V podstatě je to něco jako spekulace. Snad toho moc nezkazí.
V SAE (Dubai) mají obdobnou funkci...firmy zde neplatí daně, ale musí mít tz. kontraktora tj člověka příslušníka původního kmene, kterého musí adekvátně platit. Do většiny firem dojde max. 1 do roka na 5min a podepíše si odměnu. Kupodivu jsou tito oblíbení oproti těm co ničemu nerozumí, ale chtějí dávat každý den nějaké ty moudra.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist