https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-dala-pokutu-150.000-za-nedovolene-skladovani-drevniho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP dala pokutu 150.000 za nedovolené skladování dřevního odpadu

19.6.2019 00:08 | PLZEŇ (ČTK)
ČIŽP uložila pokutu 150.000 korun firmě GSIS Production z Dýšiné u Plzně. Výrobce pelet nedovoleně skladoval dřevěný odpad na venkovní ploše v rozporu s provozním řádem.
ČIŽP uložila pokutu 150.000 korun firmě GSIS Production z Dýšiné u Plzně. Výrobce pelet nedovoleně skladoval dřevěný odpad na venkovní ploše v rozporu s provozním řádem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 150.000 korun firmě GSIS Production z Dýšiné u Plzně. Výrobce pelet nedovoleně skladoval dřevěný odpad na venkovní ploše v rozporu s provozním řádem. V pondělí to řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Výrobce se neodvolal, sankce nabyla právní moci, ale pokuta ještě zaplacena nebyla.
 

Inspektoři v březnu našli před provozovnou hromady pilin, dřevotřískové desky, dýhy a drtě. "Tyto odpady určené ke zpracování na pelety měly být dle schváleného provozního řádu uloženy ve skladovací hale," řekla ředitelka oblasti ČIŽP v Plzni Petra Horčicová. Podle ní bylo za větru nadměrně znečišťováno i vzdálenější okolí.

Skladování odpadu na venkovní ploše mimo určenou halu.
Skladování odpadu na venkovní ploše mimo určenou halu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

"Všechna opatření, která požadovala inspekce, byla splněna," uvedl zástupce GSIS Production Jaroslav Kokeš. Podle něj musela firma najít náhradní lokalitu, aby vyhověla veškerým požadovaným podmínkám, které jsou spojené se skladováním a provozem zařízení.

Inspektoři při kontrole zjistili také to, že firma překračovala povolený limit pro roční kapacitu zpracovávaných odpadů. "Ta byla v provozním řádu stanovena na 2000 tun za rok. Firma ale předloni zpracovala 3396 tun a loni pak 3433 tun odpadů. Oba roky tedy zhruba o 70 procent překračovala schválený limit," uvedla Horčicová.

Firma podle svých webových stránek dodává ekologicky šetrnou biomasu pro průmyslové účely. Nabízí také velkoobjemovou dopravu pelet a balíků pro obnovitelné zdroje energie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ČM

Čech M.

19.6.2019 01:34
Jestli z těhle dřevotřísek plných lepidla vyrábějí pelety na topení , tak to je fakt ekologie jak řemen.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist