https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-zahajila-prestupkove-rizeni-kvuli-paleni-trenek-na-hrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP zahájila přestupkové řízení kvůli pálení trenek na Hradě Video

13.8.2018 12:38 | PRAHA (ČTK)
Miloš Zeman pálí červené trenýrky.
Miloš Zeman pálí červené trenýrky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | LeontynkaCZ
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájila přestupkové řízení kvůli happeningu, při kterém prezident Miloš Zeman na Pražském hradě spálil červené trenky. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Inspekce neupřesnila, proti komu řízení vede. Mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že o věci byl Hrad informován. Zeman v polovině června spálil trenky, které v roce 2015 nad Hradem vyvěsili místo standarty členové skupiny Ztohoven.
 

Zeman v červnu uvedl, že jeho kancelář získala trenky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Své gesto vyložil tak, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. Hradní hasiči v plném hasičském vybavení trenýrky položili na ohniště a spálili. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Hradu.

Inspekce zahájila podle mluvčí Radky Nastoupilové řízení o přestupku v pátek. Usnesení spojila s patnáctidenní lhůtou, do kdy může obviněný navrhovat důkazy a vyjadřovat se k podkladům rozhodnutí. Nastoupilová však neupřesnila, kdo obviněným je. "Více případ vzhledem k probíhajícímu řízení nebudeme komentovat," řekla Nastoupilová Aktuálně.cz.

Podle Aktuálně.cz se ČIŽP zabývala případem už od června, kdy dostala anonymní podnět na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. Velitel hradního útvaru hasičů Radek Stránský se k případu odmítl pro server vyjadřovat a odkázal na prezidentskou kancelář. "Omezím se na konstatování, že jsme o věci byli informováni," napsal ČTK mluvčí Ovčáček.

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenky. Aktivisté ji zabalili a hodili ze střechy. Později skupina oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům Česka. Svou akcí chtěla protestovat proti chování Zemana jako prezidenta. Červené trenýrky se poté staly symbolem odporu proti Zemanovi. Soud členům Ztohoven za čin pravomocně uložil podmínku.

Nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic from ztohoven on Vimeo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

13.8.2018 20:27
Skvělá chuťovka pro inspekci. No aspoň pan prezident uvidí jaké podivnosti se můžou zákonem uložit (možná jej i podepsal???) a dokonce i řešit a to až na úrovni inspekce..
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

14.8.2018 08:31 Reaguje na Milan Milan
Přesně tak, ona by to vlastně byla absurdní legrace, jak někdo kvůli sporům, které nesouvisí s ekologií, využívá zákony, které by měly pomáhat ke zlepšování životního prostředí. Problém však je, že takových podání a soudů, kdy vůbec nejde o ekologii, je docela hodně a někdy napáchají i významné ekologické a zdravotní škody. Podání a soudní spory se vedou jen proto, že to jde, i když je jasné, že se třeba daná věc nakonec musí daným způsobem udělat. Úředníky je prostě třeba vychovávat a ukázat jim, že papíry neudělali přesně podle každého řádku v zákoně (nevím, jestli to vůbec jde). Ale podle mého největšími škodami, které nastávají, pak je to, že lidé přestávají ekologickým aktivitám věřit. A když pak opravdu jde o to, aby se zabránilo reálným a někdy velkým ekologickým škodám, tak se na to dívají pod prizmatem těch zmíněných předchozích akcí.
Odpovědět
jh

jaroslav hes

16.8.2018 19:36
Pokud by to byly moje trenky,argument pro inspekci by byl-byly z bavlny -tudíž z rostlinného materiálu. Ergo kladívko k porušení zákona nedošlo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist