https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenske-staty-osn-schvalily-prelomovou-smlouvu-o-ochrane-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členské státy OSN schválily přelomovou smlouvu o ochraně oceánů

19.6.2023 19:07 (ČTK)
Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání. O smlouvě se jednalo 15 let.
Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání. O smlouvě se jednalo 15 let.
Členské státy OSN dnes schválily mezinárodní smlouvu o ochraně oceánů. Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání. O smlouvě se jednalo 15 let. Její přijetí ocenil generální tajemník OSN António Guterres, uvedla agentura AFP.
 

Hlavním cílem dohody je zajistit, aby se v budoucnosti nejméně 30 procent plochy oceánů zařadilo mezi chráněné oblasti, uvedla agentura DPA. Mořské ekosystémy ohrožují změny klimatu, znečištění a nadměrný rybolov. Vědci prokázali, že oceán oplývá bohatou, často mikroskopickou, biologickou rozmanitostí. Je zdrojem poloviny kyslíku, který dýcháme, a omezuje globální oteplování tím, že absorbuje značnou část oxidu uhličitého produkovaného lidskou činností, píše AFP.

"Smlouva byla přijata," oznámila za všeobecného potlesku předsedkyně konference OSN o ochraně oceánů Rena Leeová.

"Oceán je hybnou silou naší planety. Dnes jste oceánu vdechli nový život a novou naději, aby měl šanci bojovat," komentoval dohodu Guterres a označil ji za "historický úspěch".

Navzdory přijetí konsensem vyjádřilo Rusko výhrady a některé části textu označilo za "naprosto nepřijatelné".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

19.6.2023 21:43
JÓÓ ?
Takže zaoceánské lodě dostanou také EURO 7 !
Odpovědět
Sl

Slovan

20.6.2023 08:39
Skvělá zpráva! Konečně budou mít i otevřené oceány v mezinárodních vodách šanci na ochranu!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist