https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cnb-pristi-rok-zverejni-zatezove-testy-bank-s-moznymi-dopady-klimatickych-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká národní banka příští rok zveřejní zátěžové testy bank s možnými dopady klimatických změn

31.12.2021 01:31 | PRAHA (ČTK)
Česká národní banka začne od června příštího roku v publikaci Zpráva o finanční stabilitě nově zveřejňovat zátěžové testy bank, které budou zahrnovat i dopady rizik související s klimatickými změnami. Bankovní rada na svém jednání 25. listopadu posuzovala pilotní verzi takového zátěžového testu.
 

"Panovala shoda, že po dopracování metodik tvorby scénářů zahrnujících klimatická rizika a dopadu těchto scénářů bude možné první verzi tohoto zátěžového testu zveřejnit v červnu 2022 v publikaci Zpráva o finanční stabilitě 2021/2022," uvádí zveřejněný záznam z jednání bankovní rady.

Ze záznamu vyplývá, že členové bankovní rady se shodovali, že finanční sektor v průběhu pandemie sice posílil svou odolnost, avšak zranitelnost bank vůči výrazně nepříznivému vývoji je nadále zvýšená. Proto také zvýšila proticyklickou kapitálovou rezervu. "Panovala shoda, že při současném kapitálovém vybavení mají banky rozsáhlou kapacitu pro poskytování úvěrů a že zvýšení sazby nebude vytvářet omezení pro úvěrovou nabídku," uvádí záznam.

Banka na listopadovém jednání zpřísnila s platností od dubna 2022 limity pro poskytování hypoték. ČNB dále tehdy konstatovala, že finanční sektor v ČR si i v průběhu letošního roku zachoval vysokou odolnost vůči nepříznivým šokům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.12.2021 07:00
Zatím to vypadá tak, že banky, které investovaly do uhelného průmyslu, podstoupily nízké riziko. OKD vytěžila více uhlí a dosáhla zisku.
RWE v Německu má o 6% vyšší zisk v odvětví jaderné a uhelné energie. Propadák je solár a větrníky:
https://www.nasdaq.com/articles/rwe-posts-9-month-profit-rise-on-trading-nuclear-coal
Odpovědět
DB

Darth Bane

31.12.2021 09:47 Reaguje na Richard Vacek
Dejte se vás mail, a obratem vám pošlu insolvencni návrh na OKD....z toho vyplyvalo cosi jiného.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.12.2021 11:27 Reaguje na Darth Bane
Díky zelenému dílu se uhlí začíná dařit:
https://ekonomickydenik.cz/statem-vlastnene-okd-se-diky-rustu-cen-uhli-vraci-k-ziskovemu-hospodareni/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 11:41 Reaguje na Richard Vacek
To je pokoronáčovou konjunkturou a Ruským vydíráním, OZE s tím nic společného nemá.
Odpovědět
ms

2.1.2022 02:45 Reaguje na Richard Vacek
ČNB by měla hlavně velmi dohlížet nad zdravím českých bank, které pod vlivem svých západních matek ideologicky zezelenaly a stály se z nich neřízení investoři do solárů a větrníků. A z toho může být velmi brzy halda klasifikovaných úvěrů. Na Západě asi více, kde se pod ideologí ESG začínají bankovní investice do OZE podobat situaci před pádem hypotečních bank a Lehman Brothers v USA s dopadem na celý svět.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.1.2022 09:21
Bude se testovat schopnost odolat průšvihu nebo ideologicky správné chování?
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.1.2022 09:21
Bude se testovat schopnost odolat průšvihu nebo ideologicky správné chování?
Odpovědět
DB

Darth Bane

1.1.2022 21:35
Jeeeeejej, jsme zachráněni, kolínská Draslovka vyrábí meducinu, která ochrání společnost, a vyléčí ekoteroristy tak, že zátěžových testu nebude třeba. Lucebnina, která zacrani civilizaci, od ekosilenstvi, se nazývá Uragan D.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist