https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-emise-z-pozaru-v-kanade-jsou-nejvyssi-za-21-let-od-zacatku-mereni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus: Emise z požárů v Kanadě jsou nejvyšší za 21 let od začátku měření

27.6.2023 19:43 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Emise uhlíku z letošních rozsáhlých lesních požárů v Kanadě jsou přibližně 160 megatun, což jsou největší roční emise v této zemi za 21 let měření. Kouř z požárů vedl k výrazně zhoršené kvalitě ovzduší v celé Severní Americe a ve druhém červnovém týdnu doputoval přes Atlantik až k evropskému pobřeží, informovala agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus.
 

Požáry vypukly na západě Kanady na začátku května, jejich šíření až na východ státu napomohlo neobvykle suché počasí a vysoké teploty. Dva měsíce požárů v Kanadě mají na svědomí 160 megatun emisí uhlíku. Loňské lesní požáry v Evropě přidaly za celý rok do ovzduší zhruba 1450 megatun uhlíku, sdělili ČTK zástupci služby Copernicus.

Nárůst intenzity požárů v provinciích Québec a Ontario uprostřed minulého týdne se projevil "obzvláště silnou epizodu dálkového přenosu kouře přes severní Atlantik". Dálkové přenosy jsou běžnější ve vyšších nadmořských výškách, kde je životnost látek znečišťujících ovzduší delší, a projevuje se zpravidla jako mlhavá obloha s červenými západy slunce. Kouř by díky vysoké poloze neměl výrazně dopadnout na kvalitu ovzduší v nižších výškách, uvádí Copernicus.

Po rozklinutí obrázku se ukáží změny emisí a imisí v čase. Konkrétně pohyblivý obrázek zachycuje analýzy optické hloubky organických látek v aerosolu CAMS při 550 nm od 1. do 26. června 2023.
Po rozklinutí obrázku se ukáží změny emisí a imisí v čase. Konkrétně pohyblivý obrázek zachycuje analýzy optické hloubky organických látek v aerosolu CAMS při 550 nm od 1. do 26. června 2023.
Zdroj | Copernicus

Podle deníku The Washington Post jsou letošní požáry nejhorší v moderních kanadských dějinách. Ohně již zničily na 72 000 kilometrů čtverečních půdy, což je rozloha České republiky bez Moravskoslezského kraje. Třetina zničené rozlohy připadá na provincii Québec, kde v neděli stále hořelo osm desítek požárů, z nichž tři desítky nebyly pod kontrolou hasičů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.6.2023 20:37
?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist