https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-hlasi-neobvykle-silne-pozary-v-jizni-americe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus hlásí neobvykle silné požáry v Jižní Americe

10.3.2022 14:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Požární aktivita v Paraguayi a Argentině mezi 1. lednem a 28. únorem dosáhla z hlediska odhadovaných emisí uhlíku rekordních hodnot.
Požární aktivita v Paraguayi a Argentině mezi 1. lednem a 28. únorem dosáhla z hlediska odhadovaných emisí uhlíku rekordních hodnot.
Služba pro monitorování atmosféry Copernicus uvádí, že v centrálních oblastech Jižní Ameriky byla v období ledna až března 2022 zaznamenána mimořádně vysoká intenzita požárů, přičemž v některých regionech a provinciích Paraguaye a severní Argentiny byly zaznamenány rekordně vysoké emise oxidů uhlíku na dané roční období.
 

Podle údajů systému Copernicus jsou požáry rekordně intenzivní především v Paraguayi, Argentině, Kolumbii a Venezuele, a to od začátku roku. Vrchol těchto neobvyklých emisí nastal v lednu 2022, ale na výrazně nadprůměrné úrovni se pohybovaly i po celý únor, přičemž některé požáry pokračovaly i v březnu. Intenzita požárů se usuzuje z tepelného výkonu požárů na satelitních snímcích.

V severní Argentině a Paraguayi panovaly po celé léto horké a suché podmínky, což mělo za následek zvýšené riziko požárů, které korelují s pozorovanou požární aktivitou.

Požární aktivita v Paraguayi a Argentině mezi 1. lednem a 28. únorem dosáhla z hlediska odhadovaných emisí uhlíku rekordních hodnot od počátku roku 2003, kdy měření začalo.

V severní Argentině tyto požáry nepřetržitě hořely jak v celé provincii Corrientes tak v mokřadech Ibera, a přestože celkové odhadované denní emise byly v prvním březnovém týdnu nižší než v lednu a únoru, zůstávají nad průměrem let 2003–2021.

Za období od 1. ledna do 28. února jsou celkové odhadované emise uhlíku z požárů v Paraguayi ve výši přibližně 5 megatun, zatímco celkové odhadované emise uhlíku v Argentině za stejné období dosahují téměř 12 megatun, přičemž více než 8,5 megatun vzniklo z požárů na severu země a 5,5 megatun pochází z provincie Corrientes.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.3.2022 15:01
Povolenky emisní, bude platit kdo ? !
Odpovědět
va

vaber

11.3.2022 08:54
to jsou jen užitečné požáry, když se zničí prales, je více prostoru pro člověka a nejdůležitější je přece člověk
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist