https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-bude-v-dubaji-podporovat-plan-ztrojnasobeni-kapacit-jadernych-zarizeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR bude v Dubaji podporovat plán ztrojnásobení kapacit jaderných zařízení

1.12.2023 14:03 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Česká republika bude na klimatickém summitu COP28 v Dubaji podporovat deklaraci na ztrojnásobení světových kapacit jaderných zařízení do roku 2050, za kterou stojí 21 zemí, mimo jiné Francie, Švédsko, Spojené státy či Jižní Korea a Velká Británie. Premiér Petr Fiala novinářům při odletu na konferenci řekl, že Česko prosazuje při snižování emisí skleníkových plynů racionální pozici, nutnost snižování si uvědomuje, ale proces nemá znamenat pokles konkurenceschopnosti země. ČR bude podle Fialy pracovat na posilování jaderné energetiky tak, aby do roku 2050 tvořila zhruba polovinu výkonu, a také na posilování obnovitelných zdrojů.
 

Výzva ke společné práci na ztrojnásobení kapacit jaderných zdrojů připravovaná dvacítkou zemí má podle Fialy zahrnovat konstatování, že půjde o zařízení s nejvyšším stupněm bezpečnosti a jakosti, a plán efektivity financování jejich výstavby.

Česko bude na konferenci v příštím týdnu zastupovat ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), o energetice tam má jednat ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Konference OSN, která začala v Dubaji ve čtvrtek, dnes pokračuje sérií vystoupení světových státníků. Jednání by měl zahájit britský král Karel III, očekávají se také projevy saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, německého kancléře Olafa Scholze nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Fiala promluví v sobotu.

Po roce rekordních teplot je na letošním summitu vyvíjen tlak na urychlení opatření k omezení změny klimatu. Země se však rozchází v názoru na budoucnost fosilních paliv, jejichž spalování je hlavní příčinou klimatické změny. "Svět se nachází na křižovatce. Na celém světě padají teplotní rekordy. Závažnost klimatických dopadů se zhoršuje a stojí lidské životy i živobytí," řekl ve čtvrtek na zahajovací recepci konference výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell. Fiala dnes uvedl, že dopady změn klimatu patří k nejčastějším tématům, o kterých slýchává na svých zahraničních cestách. "Řada zemí pociťuje dopady a mají zájem o opatření. Kdekoli, kam přijedu, všichni téma klimatické změny zmiňují jako jedno z nejpodstatnějších," uvedl.

Klimatická konference COP28 ve Spojených arabských emirátech skončí 12. prosince. Očekává se účast až 70.000 vyjednavačů a státních představitelů, zástupců nevládních organizací, ekologů a novinářů.

Účastníci konference krátce po jejím začátku odsouhlasili spuštění nového fondu na pomoc chudším zemím nejhůře postiženým změnami klimatu. Peníze pro fond jako první přislíbil pořadatel konference Spojené arabské emiráty (SAE), poskytne 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Peníze do balíku, který má pomoci zejména zemím globálního Jihu, přislíbily také Spojené státy, Německo nebo Británie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

1.12.2023 14:31
Zní to až podezřele.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.12.2023 15:00
A jenom hubou, nebo činy, co !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.12.2023 16:11 Reaguje na smějící se bestie
No u Číny to jo , ale u nás?
Odpovědět
sv

sv

2.12.2023 17:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Bureš kazijádro šel od válu, tak tomu nic nebrání.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist