https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-ekologicky-obhospodaruje-14-8-procent-pudy-je-nad-prumerem-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR ekologicky obhospodařuje 14,8 procent půdy, je nad průměrem EU

30.1.2020 00:11 (ČTK)
Plocha obhospodařovaná ekologickým zemědělstvím činila v roce 2018 v Evropské unii 13,4 milionu hektarů, což je 7,5 procenta z veškeré obdělávané půdy. / Ilustrační foto
Plocha obhospodařovaná ekologickým zemědělstvím činila v roce 2018 v Evropské unii 13,4 milionu hektarů, což je 7,5 procenta z veškeré obdělávané půdy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Jing / Pixabay
Plocha obhospodařovaná ekologickým zemědělstvím činila v roce 2018 v Evropské unii 13,4 milionu hektarů, což je 7,5 procenta z veškeré obdělávané půdy. Ve srovnání s rokem 2012 je to o třetinu více. Uvedl to včera evropský statistický úřad Eurostat. V České republice je tento podíl téměř dvojnásobný, činil 14,8 procenta, což představuje 519.900 hektarů.
 

Největší podíl plochy obdělávané ekologickým způsobem mělo s 24,1 procenta Rakousko. Za ním se s podílem 20,6 procenta umístilo Estonsko a třetí skončilo s 20,3 procenta Švédsko. Nad deset procent zemědělské půdy obhospodařované ekologicky mají kromě České republiky ještě Itálie, Lotyšsko, Finsko a Slovinsko.

V Polsku se tímto způsobem v roce 2018 pracovalo na 484.700 hektarech (3,3 procenta), v Maďarsku na 209.400 hektarech (3,9 procenta) a na Slovensku na 189.000 hektarech (9,9 procenta).

Nejnižší podíl biofarem v roce 2018 měla Malta (0,4 procenta), dále Rumunsko (2,4 procenta) a pak Británie, Irsko a Bulharsko se shodnými 2,6 procenta.

Ekologické zemědělství, někdy též biozemědělství, je takový způsob hospodaření, který bere ohled na přirozené koloběhy a závislosti. Nejdůležitější je pro něj ochrana životního prostředí, stejně jako ochrana volně žijících živočichů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

30.1.2020 07:51
Jenomže to jsou především pastviny,podíl orné nebo sadů je mizivý.
A u luk je jedno,jestli sedlák jede bio nebo konvenčně.Je to jen o papírech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist