https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-ma-poprve-sveho-zastupce-ve-svetovem-finale-souteze-energy-globe-award
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR má poprvé svého zástupce ve světovém finále soutěže Energy Globe Award

12.1.2016 13:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přestože je Hotel a vinařství Galant rozsáhlým objektem, chytře využívá nejen přebytky tepla a odpadní vody, ale také skleníkové plyny. A to nejen k výrobě vína, ale také k provozu wellness
Přestože je Hotel a vinařství Galant rozsáhlým objektem, chytře využívá nejen přebytky tepla a odpadní vody, ale také skleníkové plyny. A to nejen k výrobě vína, ale také k provozu wellness
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do světového finále soutěže Energy Globe Award byl poprvé v historii nominován český projekt. A to unikátní energeticky úsporné řešení Jiřího Mariana pro Hotel a vinařství Galant v jihomoravském Mikulově. Finále soutěže proběhne 19. ledna 2016 v íránském Teheránu.
 

Projekt Jiřího Mariana zvítězil v českém kole soutěže v roce 2013. „Odbornou porotu tento projekt zaujal zajímavým využitím moderních technologií v běžném firemním provozu. Přestože je Hotel a vinařství Galant rozsáhlým objektem, chytře využívá nejen přebytky tepla a odpadní vody, ale také skleníkové plyny. A to nejen k výrobě vína, ale také k provozu wellness,“ vysvětluje Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON Energie. Mikulovský projekt je nominován v kategorii Vzduch. Kromě ní se bude v Teheránu soutěžit v dalších čtyřech kategorií: Země, Oheň, Voda a Mládež.

„Rozhodně je to pro nás zajímavá událost. Rád bych si na světovém finále potvrdil, že naše rozhodnutí a investice má smysl. Zkrátka, zda jsme se před těmi pěti, šesti lety vydali správnou cestou,“ vysvětluje Jiří Marian, majitel Hotelu a vinařství Galant. „Pokud by to byl právě náš projekt, který vyhraje, měl bych pocit pýchy nebo ješitnosti. Nevím, jak to správně pojmenovat,“ dodává Marian. V případě vítězství ve své kategorii získá český projekt odměnu 10 000 Euro.

Energy Globe Award je prestižní mezinárodní soutěží projektů, které usilují o úspory energií a ochranu přírody. Národní kola probíhají v 177 zemích světa, v České republice jej pod názvem E.ON Energy Globe Award ČR pořádá společnost E.ON. Letos se v tuzemsku koná už 8. ročník národní soutěže. Celkem se od roku 2008 ucházelo o ekologického oskara ucházelo 1 570 ekologických projektů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist