https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-patri-k-zemim-ktere-museji-zlepsit-ochranu-ovzdusi-uvedla-ek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR patří k zemím, které musejí zlepšit ochranu ovzduší, uvedla EK

7.2.2017 09:30 (ČTK)
Kvalita ovzduší zůstává v některých oblastech země i nadále významným problémem.
Kvalita ovzduší zůstává v některých oblastech země i nadále významným problémem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Třiadvacet z celkového počtu 28 členských zemí Evropské unie a více než 130 evropských měst překračuje mezní hodnoty stanovené pro kvalitu ovzduší. Hlavním zdrojem znečištění je přitom doprava. Vyplývá to z materiálů, které zveřejnila Evropská komise a které popisují silné a slabé stránky unijní osmadvacítky v oblasti životního prostředí. Také pro Českou republiku je "zlepšení kvality ovzduší v kritických oblastech země," zejména ve městech, jedním z hlavních úkolů k nápravě.
 

"Kvalita ovzduší zůstává v některých oblastech země i nadále významným problémem. Nedostatek vody pak vede k tomu, že se zvyšují obavy, pokud jde o zavedení správné kombinace opatření pro boj s tímto nedostatkem," uvádí zpráva týkající se České republiky.

Materiál připomíná, že v Česku má ochrana přírody dlouhou tradici, problémem jsou ale konflikty s ostatními odvětvími. V textu jsou také zmíněny nedostatky ohledně předpisů týkajících se posuzování vlivů na životní prostředí, včetně nedodržování unijních pravidel. "Vysoká fluktuace zaměstnanců po každých volbách se ale negativně odráží na provádění environmentálních zákonů a politiky," uvedla dnes unijní exekutiva.

Komise naopak ocenila způsob jakým jsou v České republice sledovány ohrožené druhy, program odpovědnosti výrobce pro komunální obalový odpad nebo úroveň mezinárodní spolupráce.

Podle odhadu Bruselu by mohla správně přejatá evropská legislativa v této oblasti unii ročně ušetřit asi 50 miliard eur (1,35 bilionu Kč) v nákladech na zdravotní péči i v přímých nákladech. Podle průzkumu Eurobarometru se tři ze čtyř občanů domnívají, že pro ochranu životního prostředí v jejich zemi je legislativa EU nezbytná, a čtyři z pěti souhlasí s tím, že by unie měla mít možnost kontroly jejího uplatňování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

7.2.2017 19:37
"Hlavním zdrojem znečištění je přitom doprava." To se Brabcovi a jeho našeptávačům nebude líbit. Lokální topiniště jsou i podle EU mimo a on proti jejich majitelům tak úspěšně bojuje i domovní svobodu prorazil, dotace zařídil....a ona je to doprava. Hlavně že jsme tranzitní evropskou zemí, ze všech světových stran se nám to sem hrne, a opět pomohli evropské dotace do dopravy na budování silnic a svedení evropského tranzitu přes blbákov....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist