https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csu-tretina-bytu-v-cr-ma-dalkove-vytapeni-pres-dve-tretiny-pripojeni-na-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetina bytů v ČR má dálkové vytápění, přes dvě třetiny připojení na plyn, uvedl ČSÚ

31.10.2022 01:00 | PRAHA (ČTK)
Asi třetina obydlených bytů v Česku má ústřední dálkové vytápění a ve dvou třetinách ze 4,48 milionu obydlených bytů je zavedený plyn. Tyto domácnosti tak musejí kvůli energetické krizi počítat se zdražováním. Vodovod má zavedený 99 procent obydlených bytů. Vyplývá to z výsledků loňského sčítání, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
 

Podle výsledků Sčítání 2021 má přes tři miliony bytů připojení na plyn z veřejné sítě, pouze minimum (přes 23 000 bytů) na plyn z domovního zásobníku. Podíl bytů s připojením na plyn se liší mezi kraji. Zatímco v Jihočeském kraji má plynovou přípojku necelá polovina obydlených bytů, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji jsou to více než čtyři pětiny.

Devět z deseti obydlených bytů v Česku je vytápěno ústředním topením. Přibližně třetina má ústřední dálkové vytápění z teplárny či kotelny mimo dům, další třetina využívá ústřední vytápění s vlastním zdrojem pouze pro daný byt, shodně necelých 1,5 milionu bytů. Pětina obydlených bytů má ústřední domovní vytápění. Jako hlavní zdroj energie k vytápění bytu je nejčastěji využíván plyn (přes 1,53 milionu bytů) nebo energie z kotelny mimo dům bez rozlišení paliva (1,49 milionu bytů).

Kvůli energetické krizi mimo jiné způsobené invazí Ruska na Ukrajinu letos dochází a dojde ke zdražování dálkového vytápění, což už některé teplárny oznámily. Například společnost Jihlavské kotelny předpokládá v příštím roce nárůst ceny tepla v průměru o 60 až 70 procent. Nymburská společnost Thermoservis kvůli nárůstu ceny plynu od listopadu zdraží teplo přibližně o pět procenta, od ledna zřejmě dvojnásobně. Lidé nyní u Thermoservisu platí 620 korun za gigajoule.

Rostou i účty za plyn a elektřinu, proto vláda od příštího roku zastropovala ceny energií. U plynu se pro domácnosti jedná o 3000 Kč za jednu MWh, k tomu je potřeba připočíst distribuční poplatky. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu ujistil, že Česko bude mít dostatek plynu na zimu. Zásobníky plynu jsou podle jeho slov naplněné téměř z 95 procent, což představuje více než 3,2 miliardy kubických metrů plynu.

Lokální topení, převážně kamna, využívalo podle sčítání 348.104 domácností, nejvíce v Praze (59.359), ve Středočeském (49.459) a Jihomoravském (38.345) kraji. Uhlí, koks a uhelné brikety používalo k vytápění přes 240.000 obydlených bytů, tepelná čerpadla 101.982 a solární kolektory 1343.

Ze statistik sčítání dále vyplývá, že samozřejmostí v bytech je vodovod, který má ve všech krajích více než 99 procent obydlených bytů, u nichž byl údaj zjištěn. Většina bytů má přívod vody z veřejné vodovodní sítě, například v Praze je to až 99 procent.

V regionech s vysokým podílem rodinných domů a venkovského osídlení využívá část obyvatel i soukromý zdroj vody v podobě studny. Více než desetina obydlených bytů s připojením na vodovod ve Středočeském a Plzeňském kraji měla pouze soukromý zdroj vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

20.3.2023 19:53
My nic takového nepotřebujeme. Jsme spokojení s tím, jak to máme .vybrali jsme si akumulační kamna na dřevo Norsk Kleber z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ a za nic bych je neměnila. Vyhovuje mi topit dřevem, protože je doma takové příjemné teplo. Jediné co mi vadilo, že bychom vstávali do studeného domu, což díky tomu, že přes noc sálá naakumulované teplo z kamen, není :-) .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist