https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctyrem-platanum-se-na-dominikanskem-namesti-nedari-1-uz-odumrel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtyřem platanům se na Dominikánském náměstí nedaří, 1 už odumřel

13.10.2020 11:21 | BRNO (ČTK)
Spolu se čtyřmi platany přibylo před dvěma lety na náměstí po jeho rekonstrukci dalších 20 stromů. Ilustrační obrázek
Spolu se čtyřmi platany přibylo před dvěma lety na náměstí po jeho rekonstrukci dalších 20 stromů. Ilustrační obrázek
Čtyřem platanům, které na Dominikánském náměstí v Brně před dvěma lety vysázela Veřejná zeleň města Brna (VZMB), se nedaří. Jeden kvůli sazenici, která měla v době výsadby nekvalitně zapěstovaný kořenový systém, odumřel a nahradil ho nový. Tři další odumírají. Nákup čtyř platanů vyšel na zhruba 25 000 korun, mnohonásobně dražší je ale jejich údržba, řekla ČTK Alexandra Koutná z veřejné zeleně.
 

"Chřadnutí se začalo projevovat barevnými změnami na listech, černými ohraničenými skvrnami, bílým povlakem a seschnutím celého listu. Nejhůře postižený strom odumřel zcela, další dva se během vegetace znovu nově olistily, poslední strom měl popsané projevy pouze lokální," sdělila Koutná.

Odborníci vyloučili, že by možnou příčinou odumírání stromů bylo napadení jejich nadzemní části patogenem, nedostatek vláhy nebo špatné složení substrátu. Při vydobývání balu ze země zjistili, že sazenice měla při výsadbě nekvalitně zapěstovaný kořenový systém. "Poměrně silné kořeny byly přerušeny zřejmě při školkování. Strom této velikosti má být ve školce několikrát přesazen, tady byl ale pouze maximálně dvakrát. Kořenový systém neměl dostatek jemných absorpčních kořenů, velké rány byly infikovány patogenními organismy a s přispěním dalších stresujících faktorů, jako je vliv přímého slunečního záření v letních měsících nebo sálání tepla z okolní zadlážděné plochy, se nedokázal ujmout," dodala Koutná.

Zahradníci na náměstí místo mrtvého platanu vysadili nový, ale o něco menší, kterému by se mělo dařit lépe. Zároveň jen zapěstovali jiným způsobem, v takzvaných airportech, které podněcují tvorbu silnějších a zdravějších kořenů. Zbývající stromy budou sledovat. Jestli se jejich stav zlepšil, zjistí na jaře.

Spolu se čtyřmi platany přibylo před dvěma lety na náměstí po jeho rekonstrukci dalších 20 stromů, a to sakury jírovce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

13.10.2020 16:42
On opravdu existuje strom s názvem sakura jírovec, jak vyplývá z poslední věty článku?
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.10.2020 19:56 Reaguje na Jiří Daneš
Sakura jírovec? No jistě, Vy snad nevíte, kde nejčastěji hnízdí výr koňadra?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.10.2020 07:08 Reaguje na Viktor Šedivý
ono by stačilo možná použít k výsadbě nějaký zdravý strom z nějakého náletu co se někde bude stavět a ne kupovat předražené stromy ve školkách.proč zrovna platan ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist