https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctyri-rybniky-na-jihu-cech-se-staly-novymi-prirodnimi-pamatkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtyři rybníky na jihu Čech se staly novými přírodními památkami

15.5.2022 01:30 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihočeský kraj má čtyři nové přírodní památky. Jde o rybníky na Jindřichohradecku, které zatím nespadaly pod žádný stupeň ochrany. Mezi památky tak nyní patří Mnišský rybník u Nové Bystřice, rybník Osika mezi Albeří a Klášterem, rybník Růže u Číměře a Vosecký rybník u Střížovic u Kunžaku. ČTK to řekl David Hocke z kanceláře hejtmana.
 

"Ochrana přírody patří k prioritám naší krajské koalice, a proto jsem velice potěšen, když můžeme vyhlásit nové přírodní památky a pomoct tak chránit přírodní bohatství jižních Čech," uvedl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Například v případě Mnišského rybníku je cílem ochrany populace silně ohrožené puchýřky útlé. "To je dva až 10 centimetrů vysoká tráva, která roste už jen na několika místech v naší zemi. Proto je také evropsky chráněná. Kromě puchýřky je ale Mnišský rybník domovem skokana krátkonohého i zeleného, čápa bílého a mnoha dalších. Byl tam viděn dokonce i moták pochop," uvedl Talíř.

Rybník Osika je zase jedno z mála míst v České republice, kde roste pobřežnice jednokvětá. "Laik by asi řekl, že je to obyčejná tráva, ale není to tak. Má velmi specifické ekologické požadavky, pro které se jí v české přírodě nevede a je považována za rostlinu blízkou vyhynutí,“ řekl náměstek hejtmana.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist