https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/czech-envi-thesis-hleda-nejlepsi-studenty-bojujici-v-cesku-za-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Czech Envi Thesis hledá nejlepší studenty bojující v Česku za přírodu

3.6.2020 11:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vítězkou prvního ročníku Czech Envi Thesis se v roce 2019 stala Kateřina Tumová.
Vítězkou prvního ročníku Czech Envi Thesis se v roce 2019 stala Kateřina Tumová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prvního června byl vyhlášen druhý ročník celonárodní studentské soutěže. Ta napříč vysokými školami v Česku vybírá nejlepší bakalářské či diplomové práce v oblasti životního prostředí. Přihlásit se může každý, kdo v roce 2020 úspěšně obhájil nebo do konce září 2020 obhájí svoji bakalářskou nebo diplomovou práci zabývající se životním prostředím ze společenskovědního pohledu. Termín pro podání přihlášek je 30. září 2020. Finálové kolo pak proběhne za účasti veřejnosti 3. prosince 2020 v Ústí nad Labem. Informuje o tom pořádající Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku.
 

„Hlavním cílem soutěže je podporovat mladé talenty a popularizovat výsledky jejich vědecké činnosti, které by rozhodně neměly skončit zaprášené v šuplíku,“ shrnuje poslání Czech Envi Thesis její zakladatel a hlavní organizátor Jan Macháč z Institutu pro ekonomickou a ekologickou politiku (IEEP) při Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Soutěž je pořádaná jako dvoukolová. V tom prvním se účastníci (autoři prací) přihlašují prostřednictvím webových stránek do soutěže a probíhá posouzení prací odbornými oponenty. Pětice nejlepších prací potom postupuje do kola druhého – finálového. Finálové kolo soutěže je vedeno formou veřejné konference prezentováním finálových prací před vědeckou radou. Ta rozhoduje o celkovém vítězi soutěže a zasedá v ní například bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo uznávaná česká vědkyně Jiřina Jílková. Finálové kolo druhého ročníku soutěže, letos opět zaštiťované ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, je plánováno na 3. prosince 2020 v prostorách Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Vstup bude volný.

Autoři tří nejlepších finálových prací budou finančně odměněni (30.000, 20.000 a 10.000 tis. Kč). Ani další finalisté neodejdou s prázdnou, zúčastní se např. mediálního školení od partnera soutěže Vodafone nebo získají cenné zkušenosti do budoucí činnosti. „Na minulém ročníku se ukázalo, že o finalisty byl bezprostřední zájem ze strany médií, vědecké veřejnosti i přítomných soukromých firem,“ potvrzuje spoluorganizátor Marek Hekrle. Vedle školení od Vodafonu si tak soutěžící měli možnost odnést i cenné kontakty do budoucna.

V průběhu soutěže mají studenti možnost svoje práce prezentovat před vědeckou radou i veřejností a dále o tématech společně diskutovat.
V průběhu soutěže mají studenti možnost svoje práce prezentovat před vědeckou radou i veřejností a dále o tématech společně diskutovat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

První ročník soutěže Czech Envi Thesis vyhrála v roce 2019 Kateřina Tumová z Masarykovy univerzity z Brna. V konkurenci 21 přihlášených prací napříč vysokými školami v ČR uspěla se svojí prací, ve které posuzovala možnost využívat ke splachování a zalévání tzv. šedou odpadní vodu, která v domácnosti odtéká např. z koupelen a umyvadel. Za vítězkou se na stupních vítězů umístila Monika Kumstová (UJEP), která zkoumala faktory ovlivňující kvalitu životního prostředí ve městech. Pomyslný bronz si odnesla Tatiana Filippová (VŠE) a její práce o vlivu environmentálních kampaní na změnu chování jednotlivců ve spotřebě plastů. Kromě vítězných témat se finalisté zabývali také vlivem globalizace a ekonomického růstu na životní prostředí nebo postoji zemědělců k výsadbě stromů v krajině.

„Přestože se jednalo o první ročník soutěže, zájem a ohlasy byly skvělé. Potvrzuje se, že téma životního prostředí nabývá na významu, jak mezi mladými lidmi, tak napříč celou společností. Bylo to pro nás výborná motivace pro přípravu právě vyhlášeného druhého ročníku,“ shrnul Jan Macháč.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

3.6.2020 14:42
V hodnotící vědecké radě bude sedět Bedřich Moldan. To by mohlo být zárukou vysoké úrovně finalistů studentské soutěže.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.6.2020 10:04
Velice prospěšná aktivita!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist