https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dacice-zadaji-premiera-o-pomoc-pro-mensi-vlastniky-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dačice žádají premiéra o pomoc pro menší vlastníky lesů

26.9.2018 00:44 | DAČICE (ČTK)
Dačice na Jindřichohradecku žádají premiéra, aby vláda pomohla malým vlastníkům lesa v boji s kůrovcovou kalamitou. / Ilustrační foto
Dačice na Jindřichohradecku žádají premiéra, aby vláda pomohla malým vlastníkům lesa v boji s kůrovcovou kalamitou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dačice na Jindřichohradecku žádají premiéra, aby vláda pomohla malým vlastníkům lesa v boji s kůrovcovou kalamitou. Starosta města Karel Macků proto poslal předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) otevřený dopis. Podle jeho autorů menší vlastníci nezvládnou sami obnovit les po kůrovcové kalamitě a stát by měl pro tento účel zvýšit dotační tituly. Lýkožrout v posledních měsících zničil vysoký počet stromů v různých částech republiky.
 

"Jedná se o kůrovcovou kalamitu, která nemá v posledních desetiletích obdoby. Pamětníci si na podobnou katastrofu nevzpomínají," řekl vedoucí odboru životního prostředí dačického městského úřadu Jiří Müller, jenž se podílel na přípravě otevřeného dopisu pro premiéra.

Dodal, že po vládě nežádají podporu pro Dačice a okolí. Autoři dopisu žádají systémové řešení, které by pomohlo menším vlastníkům lesů v celé republice. Vzhledem ke kůrovcové kalamitě je přetlak dřeva na trhu a jeho cena klesá. Proto jsou zisky vlastníků z prodeje výrazně nižší a často musí vykácet celý les. "Obnova jednoho hektaru lesa přitom stojí minimálně 70.000 až 80.000 korun," uvedl Müller.

Největším vlastníkem jsou Lesy ČR, které mají přibližně 40 procent lesů v republice. Zbytek je rozdělen mezi drobné vlastníky. Podle autorů otevřeného dopisu může do budoucna zabránit další kůrovcové kalamitě jen větší druhová pestrost. Momentálně totiž v českých lesích převládá smrk, na který škůdce útočí. "Jenže vypěstovat les s jinými druhy je ekonomicky náročné. Žádá si mnohem větší péči, což samozřejmě stojí více peněz," uvedl Müller. Smrk podle něj neničí okusem zvěř, která větší škody udělá například na jedli, borovici nebo listnatých stromech.

Babiš nedávno uznal, že stát situaci kolem lesů podcenil a výsledkem je kůrovcová kalamita. Ministerstvo zemědělství připravuje vyhlášku, která bude klást důraz na pestré druhové skladbě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

26.9.2018 15:04
Tak, vlastníci lesů si svojí hloupostí a nenasytností vyrobí problémy s kůrovcem a přemnoženou zvěří a nyní chtějí po ostatních dotace. To je snad možné leda u nás.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist