https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/databaze-lisejniku-a-mechorostu-pomuze-ochrane-ohrozenych-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Databáze lišejníků a mechorostů pomůže ochraně ohrožených druhů

11.2.2020 00:28 (ČTK)
Rozsáhlou a ucelenou databázi lišejníků a mechorostů na území Česka vytvořil Botanický ústav Akademie věd ČR (AV). / Na snímku čárnička psaná.
Rozsáhlou a ucelenou databázi lišejníků a mechorostů na území Česka vytvořil Botanický ústav Akademie věd ČR (AV). / Na snímku čárnička psaná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozsáhlou a ucelenou databázi lišejníků a mechorostů na území Česka vytvořil Botanický ústav Akademie věd ČR (AV). DaLiBor (Database of Lichens and Bryophytes) nyní čítá stovky tisíc záznamů. Slouží k sledování populační dynamiky rostlin i ochraně ohrožených druhů. Ústav o tom včera informoval v tiskové zprávě.
 

"DaLiBor má za cíl sjednotit a zpřístupnit existující data, která jsou roztříštěná v osobních či institucionálních databázích či v literatuře. V současné době ho používáme pro sledování změn lišejníkové a mechové flóry v průběhu času, vytváříme mapy potenciálních nových lokalit pro výskyt vzácných druhů," uvedl spoluautor databáze Matěj Man z oddělení geografických informačních systémů a dálkového průzkumu země. Upozornil na to, že pro lišejníky vznikne i veřejný on-line atlas, který přinese nejen informace o tuzemských lišejnících a jejich fotografie, ale díky propojení s databází i aktuální mapky rozšíření druhů.

Databáze vznikla v roce 2018, na sklonku loňského roku pak čítala 490.941 záznamů mechorostů a 93.353 záznamů lišejníků. "Ukázala nám například, že nejvíce druhů epifytických lišejníků v ČR roste na bucích," podotkl další z jejích spoluautorů Jiří Malíček, který působí v oddělení taxonomie. Epifyty jsou organismy, které rostou na žijících rostlinách, aniž na nich parazitují.

Databáze DaLiBor cílí především na odbornou veřejnost. Navazuje na koncept databázové aplikace PLADIAS pro cévnaté rostliny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist