https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstranti-kritizovali-politiky-ze-neresi-smogovou-situaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstranti v Praze kritizovali politiky, že neřeší smogovou situaci

23.2.2017 10:00 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Před pražským magistrátem dnes demonstrovaly desítky lidí.
Před pražským magistrátem dnes demonstrovaly desítky lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Albrechtová
Před pražským magistrátem dnes demonstrovaly desítky lidí. Kritizovali politiky za to, že neřeší smogovou situaci a celkový špatný stav životního prostředí. Vytýkali jim zejména to, že nemají plán, jak smogovou situaci řešit a ani na něm nepracují.
 

Akci s názvem Chceme dýchat! svolala přes sociální sítě skupina kamarádek, kterým vadí smogová situace. Pořadateli bylo také několik občanských sdružení. Akci podpořilo například hnutí Greenpeace. Kromě desítek lidí se akce zúčastnili také někteří zastupitelé strany zelených, nechyběl ani předseda strany Matěj Stropnický.

Řečníci ve svých projevech vyzývali k vytvoření regulačního řádu, podle kterého by město postupovalo v případě smogu, zlepšení informovanosti lidí o stavu ovzduší a zlepšení dopravní infrastruktury. Demonstranti chtějí, aby byl Regulační plán zastupitelstva předložen nejpozději do podzimu tohoto roku. Z hlediska informovanosti by podle nich bylo vhodné, aby magistrát o stavu ovzduší informoval na zastávkách MHD, světelných tabulích u dálnic a silnic a na veřejných místech.

Na akci bylo vidět množství transparentů.
Na akci bylo vidět množství transparentů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Máca

"Pražané sami o sobě auty tolik nejezdí jako Středočeši, těm Praha neposkytuje podmínky, aby nemuseli jezdit auty. Je třeba kvalitně rozvíjet železnici, případně autobusovou dopravu, kam železnice nevede. V 21. století se staví infrastruktura z 20. století," řekl Marek Bělor z hnutí Automat.

Dle Josefa Patočky z hnutí Limity jsme my k tomu, aby se v Praze dalo dýchat potřebujeme systémová opatření."Politici současnému stavu jen přihlížejí." Dodává, že opatření MHD zdarma, které město projednávalo, situaci nevyřeší.

Na akci bylo vidět množství transparentů. Demonstranti si přinesli i roušky a také transparenty s nápisy Chceme dýchat, a ne chcípat, Neohrnujte nad námi nos, Smog mi nevoní nebo Chci se volně nadechnout. Část z nich přišla v rouškách přes ústa nebo měli na hlavě nasazeny papírové masky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
brn mal / alb
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.2.2017 06:40
copak v praze ! tam je 1 den zataženo a už se stávkuje...přitom polici pro ostravu nehnou prstem zvláště pro radvanice a bartovice...!!!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

1.3.2017 11:46
Smogovou situaci mohou řešit politici. Asi jen Ti, kteří by chtěli poručit větru dešti. Kde jsem se to sakra dostal ......
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist