https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deratizatori-letos-nezjistili-nikde-v-praze-zvyseny-pocet-mysovitych-hlodavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Deratizátoři letos nezjistili nikde v Praze zvýšený počet myšovitých hlodavců

28.12.2023 23:14 | PRAHA (ČTK)
Deratizátoři letos nezjistili v žádné z městských částí v Praze zvýšený počet myšovitých hlodavců. Krátkodobý vyšší výskyt hlodavců v této sezoně zaznamenali pouze v okolí "intenzivních stavebních činností", sdělil ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Pravidelná deratizace se koná v hlavním městě každoročně od začátku dubna do konce října.
 

Deratizátoři letos rozmístili v metropoli stejně jako v uplynulých letech na 13 500 nástrah. Takzvané deratizační jednotky, kdy každá obsahuje kilogram jedu, pokládají do kanalizačních vstupů. V polovině května, o prázdninách a na konci října deratizátoři kontrovali místa se zvýšeným výskytem potkanů, a pokud to bylo třeba, ošetřili je podle dodatečných požadavků hygieniků či odborů životního prostředí městských částí, uvedl Mrázek.

Povinnost hubit škodlivé hlodavce je stanovena zákonem o ochraně veřejného zdraví. Náklady zhruba milion korun ročně hradí město. Nástrahy kladou zaměstnanci PVK výhradně do kanalizace, nikoliv na povrch. Kilogram jedu pak odpovídá jedné takzvané deratizační jednotce, kterou je jeden dům.

V pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů. Pravidelnou deratizací se podle Mrázka daří udržovat jejich počet na přiměřené úrovni. Potkani žijí i na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam lidé vyhazují odpadky. Potkany vyhání na povrch také zvýšený stavební ruch. "Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí," dodal Mrázek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

29.12.2023 19:12
Zvláštní, zrovna jsem si říkal, že je jich nějak moc :-) Náš kocour přinesl letos domů hned několik podkanů (rattus norvegicus), před tím maximálně jednoho ročně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2024 10:03
Já miluji zprávy, ve kterých není vůbec nic. Loni jsem taky nezbohatl, po silnici před barákem jezdí stejná auta a šaliny.....atd. atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist