https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deset-bank-se-zavazalo-k-udrzitelnemu-rozvoji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Deset bank se zavázalo k udržitelnému rozvoji

12.3.2021 16:25 | PRAHA (ČTK)
ČBA upozornila, že aktuální krok bank souvisí se snahou EU plnit závazky v životním prostředí a v sociálních podmínkách.
ČBA upozornila, že aktuální krok bank souvisí se snahou EU plnit závazky v životním prostředí a v sociálních podmínkách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Deset tuzemských bank, včetně těch největších, podepsalo Memorandum České bankovní asociace pro udržitelné finance. V něm se banky přihlásily k vytváření udržitelného podnikatelského prostředí. Součástí je závazek bank spolupracovat s veřejnou správou v rámci řešení specifické situace ČR při spolufinancování projektů realizovaných za pomoci EU fondů.
 

Jako příklad, čeho se iniciativa týká, ČBA uvedla digitalizaci činností a přechod na bezpapírové procesy, snižování uhlíkové stopy v provozech nebo tvorbu úvěrových a investičních portfolií, které zohledňují udržitelnost a ochranu životního prostředí.

Zároveň členské banky asociace založily Komisi pro udržitelné finance, která se bude zabývat tím, jak mohou banky konkrétně přispívat k vytvoření udržitelných podmínek.

ČBA upozornila, že aktuální krok bank souvisí se snahou EU plnit závazky v životním prostředí a v sociálních podmínkách. "Jednou z výdajových priorit pro rozpočet EU pro toto období, jehož celkový objem dosáhne 1,8 bilionu eur, je ochrana životního prostředí a klimatu a udržitelný rozvoj," uvedla asociace.

K memorandu se připojily Air Bank, Česká spořitelna, Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), Československá obchodní banka (ČSOB), Hello bank!, ING Bank, Komerční banka, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist