https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitka-aktivistu-protestovala-pred-allianz-kvuli-pojistovani-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desítka aktivistů protestovala před Allianz kvůli pojišťování fosilních paliv

21.6.2021 19:25 | PRAHA (ČTK)
Z nedalekého mostu vyvěsili aktivisté transparent s nápisem "Plyn je most do klimatického pekla" a na recepci pojišťovny předali anticenu za třetí místo v soutěži největší pošpiňovna.
Z nedalekého mostu vyvěsili aktivisté transparent s nápisem "Plyn je most do klimatického pekla" a na recepci pojišťovny předali anticenu za třetí místo v soutěži největší pošpiňovna.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desítka aktivistů z koalice Zastavme špinavé prachy, která chce upozornit na pojišťování fosilních paliv, jež podle jejich názoru přispívá ke klimatické krizi, dnes protestovala před sídlem pojišťovny Allianz v Praze. Z nedalekého mostu vyvěsili transparent s nápisem "Plyn je most do klimatického pekla" a na recepci pojišťovny předali anticenu za třetí místo v soutěži největší pošpiňovna.
 

Třetí místo si Allianz podle pořadatelů vysloužila zejména kvůli tomu, že dosud nepřijala žádnou politiku omezující pojišťování fosilního plynu. "Pokud by se cílem kampaně měly stát naše pobočky, tak to považujeme za velmi nefér, protože na nich pracují pouze lidé, kteří pojišťují pouze fyzické osoby a drobné podnikatele," řekla ČTK mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Začaly tak takzvané Akční dny proti špinavému pojištění, kdy po celé ČR budou desítky lidí protestovat proti pojišťování fosilních paliv. Různorodými happeningy a akcemi chtějí upozornit na to, že pojišťovny Generali, Kooperativa a Allianz pojišťují fosilní paliva, jejichž spalování je hlavní příčinou klimatické krize. Pojišťovny tvrdí, že tato pojištění omezují.

Hlavním požadavkem organizátorů je, aby pojišťovny přestaly spolupracovat s firmami ČEZ, Sev.en Energy a EPH, jelikož ani jedna z nich neplánuje skončit se spalováním uhlí do roku 2030, jak doporučují vědci a vědkyně. Generali Česká pojišťovna i Kooperaiva koncem minulého týdně oznámily, že od příštího roku přestanou pojišťovat uhelné elektrárny ČEZ.

Skupina Allianz se zavázala vyřadit obchodní modely založené na uhlí nejpozději do roku 2040. "To znamená, že například už dnes neposkytujeme pojištění výstavby či provozu samostatných uhelných elektráren nebo dolů. Současně neobnovujeme pojištění těchto průmyslových aktivit. Nejnověji jsme se také rozhodli ukončit ke konci tohoto roku pojištění elektráren v Počeradech a Chvaleticích, kde jsme dosud měli dílčí smluvní závazky," uvedla minulý týden Petrovová.

Různé akce se uskuteční od 21. června do 23. června ve většině krajských měst. Organizátoři akcí se chystají zaměřit zejména na pobočky tří vybraných pojišťoven. Protesty budou podle nich veselé, kreativní a hodně fotogenické.

Organizátoři chtějí skrze protesty také upozornit na to, že pojišťovny by měly přestat pojišťovat také nové plynové projekty. “Žádná z pojišťoven dosud neomezila pojišťování fosilního plynu. Přitom plyn je fosilní palivo, které má sice při spalování o polovinu nižší emise než uhlí, nicméně kvůli únikům metanu je rozdíl mezi uhlím a plynem minimální. Chceme, aby pojišťovny udělaly další krok a přijaly novou politiku omezující nové plynové projekty," dodala mluvčí koalice Zastavme špinavé prachy Stela Joudalová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

21.6.2021 20:05
Jenom by mě zajímalo co by aktivisti dělali, kdyby se všechny pojišťovny zachovaly jako Kooperativa a skončily by okamžitě s pojišťováním elektráren na fosilní paliva? Nebo spíše, čím by si topili a svítili, kdyby všechny tyto elektrárny okamžitě skončily, protože propad v dodávkách energie by OZE nebyly schopny okamžitě vykrýt. A mimochodem, všichni aktivisti používají nejmodernější chytré mobily a notebooky, přičemž výroba jednoho takového zařízení zatíží životní protředí více než roční provoz auta s dvoulitrovým spalovacím motorem. Ale to je v pohodě, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.6.2021 20:38
A pojišťování domácností, které používají fosilní paliva, jim nevadí?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.6.2021 21:32 Reaguje na Jaroslav Studnička
Moc na sebe neupozorňujte, nebo se najde vypatlanec, který bude protestovat před Vašimi dveřmi.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.6.2021 13:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ale vadi. Az budou v Nemecku vladnout Zeleni, tak ty emisni povolenky pro obce a ovcany, co vlastni normalni auta nebo domy, taky zavedou. Aspon o tom premysleji, jak to provest. Chcou neco jako dan z dychani v Pribehu stare bambitky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.6.2021 05:05
Vzhledem k tomu, že aktivisté mají holou zadnici a jsou pro pojišťovny nedůležitými klienty, mají na ně tyto udělat dlouhý nos.
A aktivisté ať si založí vlastní pojišťovnu, která bude dávat pojistky na krásné zelené sny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.6.2021 10:01 Reaguje na Richard Vacek
On je problém v tom, že vlhké zelené sny má i ústředí v Bruseli a ti mají bohužel vliv i na představenstva některých velkých firem. Kooperativa už tomu podlehla a očekávám, že brzy budou následovat další pojišťovny.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.6.2021 09:59
Na obrazku je 7 aktivistu a dite, ktere asi nemusi chodit do skoly nejen v patek. Ale jsou to pry vesele, barevne, fotogenicke protesty, takze urcite nevadi, ze pripominaji stary poutovy slagr: Rano jedu dal, me ceka dalsi sal, a tam rozjedeme spolu ten velkej serial. V nem vsechny dily jsou jak jedno velky sou, auto, hotel, satna, scenar a tak dal.
A pojisteni by se mohlo nabidnout polskym pojistovnam, jestli neexistuje ceska pojistovna, ktera by tento "neeticky" obchod chtela. Polaci maji s pojistenim uhelek zkusenosti a prispelo by to k dobrym sousedskym vztahum, po kterych tu nekteri volaji.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.6.2021 10:59
Cywe ... jako Nord Streamy (1+2) nejsou pojištěný, jo? A ví vo tom Schröder:-)))?

Jako, je fajn bejt pro něco, je fajn bejt proti něčemu, ale bejt jen blbej ... no, ať si to užijou, vono je to časem přejde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist