https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-vysadily-dalsi-ryby-do-biliny-mezi-nimi-i-stiku-ci-mniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štiku i mníky. Děti vysadily do Bíliny další ryby

2.10.2023 17:31 | MOST (ČTK)
Mník jednovousý.
Mník jednovousý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Děti ze třetího ročníku mostecké základní školy, mezi nimi i malí rybáři, dnes dopoledne vysadily další ryby do řeky Bíliny. Domov v toku našli štika, perlíni, plotice, mníci nebo kapři. Řádově to byly ryby v hodnotě vyšších desítek tisíc korun. Bílina, svého času nejšpinavější řeka v zemi, je stále zatížena úniky různých chemických látek. Její kvalita se nicméně zlepšuje, přestože protéká rozsáhlou oblastí povrchové těžby a chemického průmyslu, řekl mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský.
 

"Stačí, když přijdou přívalové deště. Čističky odpadních vod nestíhají a pak se dostávají znečištěné odpadní vody do toku a může dojít ke kyslíkovým deficitům," řekl Skalský. Do vody se dostávají i jiné látky. Letos na jaře například rybáři zaznamenali látku, která se projevovala jako bílá pěna. "K úhynu nedošlo, ale bylo to vizuálně viditelné, takže problémy na řece stále jsou," podotkl mluvčí. Cílem vypouštění ryb ve spolupráci se školami je, aby děti měly vstřícný vztah k řece a do budoucna se přírodu, která je kolem nich, snažily chránit.

Děti se dnes nejprve seznámily s druhy, které v řece žijí, a poté mohly samy zkusit ryby dovezené z Chabařovic na Ústecku do vody vypustit. To se jim líbilo nejvíc, řekl ČTK Jakub Bém. "Vybral jsem si kapra a nějakou plotičku," uvedl. Mezi žáky byli i malí rybáři, kteří navštěvují místní kroužek. "Už jsem vysazoval hodněkrát, protože jsem rybář," pochlubil se Jakub Brož, jenž si vzal i tematickou rybářskou kšiltovku. Z úlovků má na kontě například kapra. Většinu ryb nicméně z nádrží opatřených vzduchováním vypustili rybáři pomocí takzvaného rukávu, což je pro ryby nejrychlejší cesta do vody.

Na obnově rybí populace v Bílině se podílí litvínovská chemička, která vysazuje ryby na jaře a na podzim 13 let. Letos na jaře děti s rybáři do řeky vypustili okolo 150 kilogramů ryb, dnes to bylo více než 400 kilogramů. Tomáš Rada z koncernu Orlen Unipetrol dnes ČTK řekl, že do Bíliny chemička nechala děti a rybáře k dnešnímu dni vypustit už deset tun ryb.

Bílina pramení v Loučenské hornatině Krušných hor a v Ústí nad Labem se vlévá do Labe. Její tok měří 83,6 kilometru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist