https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-spalovna-u-plzne-ma-kolaudaci-soudni-spory-pokracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Spalovna u Plzně má kolaudaci, soudní spory pokračují

9.4.2019 09:41 | CHOTÍKOV (ČTK)
Děti Země považují za nezákonné hodnocení vlivů spalovny na životní prostředí (stanovisko EIA z února 2012), protože podle nich nebyly prověřeny jiné varianty řešení problematiky komunálních odpadů v kraji. Ilustrační snímek.
Děti Země považují za nezákonné hodnocení vlivů spalovny na životní prostředí (stanovisko EIA z února 2012), protože podle nich nebyly prověřeny jiné varianty řešení problematiky komunálních odpadů v kraji. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spalovna komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně, která patří Plzeňské teplárenské, získala letos 19. března od stavebního úřadu v Nýřanech kolaudační souhlas. Dokládá, že zařízení bylo po téměř devíti letech povolovacích procesů postaveno podle stavebního povolení, uvedl dnes v tiskové zprávě ekologický spolek Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu Brno, který od počátku stavbu za 2,2 miliardy korun napadá.
 

Podle spolku ale stále pokračují dva soudní spory Dětí Země se státními úřady o zákonnosti vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. "Právní bitva o spalovnu pokračuje i po její kolaudaci. Děti Země dosud vyhrály šest soudních sporů s úřady," uvedla zpráva.

Podle předsedy sdružení Miroslava Patrika Nejvyšší správní soud od srpna 2018 přezkoumává rozsudek Krajského soudu v Plzni o zamítnutí čtvrté žaloby sdružení proti čtvrtému potvrzení územního rozhodnutí. "Výsledek očekáváme letos v srpnu," uvedl. Od ledna 2019 pak podle Patrika Krajský soud v Plzni projednává čtvrtou žalobu proti čtvrtému potvrzení stavebního povolení a rozsudek by měl být do půlky dubna.

Děti Země považují za nezákonné hodnocení vlivů spalovny na životní prostředí (stanovisko EIA z února 2012), protože podle nich nebyly prověřeny jiné varianty řešení problematiky komunálních odpadů v kraji. V žalobě proti stavebnímu povolení namítají, že bylo vydáno bez pravomocného územního rozhodnutí a závazného stanoviska k zásahu do krajinného rázu.

Spalovna musela v letech 2010 až 2012 projít hodnocením vlivů na životní prostředí a v letech 2012 až 2019 několika řízeními - územním a stavebním řízením, řízením o změně stavby před jejím dokončením a řízením o vydání dodatečného stavebního povolení. Ve všech povolovacích procesech byly podle Patrika účastníky i Děti Země. "Plzeňská teplárenská během nich dvakrát prokazatelně porušila zákon, takže od stavebního úřadu dostala dvě pokuty v celkové výši 230.000 korun, přičemž jednu za výstavbu spalovny bez pravomocného stavebního povolení a druhou za změnu několika objektů a jejich dostavbu rovněž bez povolení," uvedl Patrik.

Územní řízení na spalovnu začalo v březnu 2012 a v listopadu 2012 i stavební řízení. Stavba trvala od srpna 2013 do poloviny července 2016 a od poloviny srpna 2016 do března 2019 trval zkušební provoz. Spalovna pak 19. března 2019 získala kolaudační souhlas, neboť v únoru obdržela dodatečné stavební povolení, dodal Patrik.

Spalovna, která energeticky využívá odpad od srpna 2016, pracuje na plnou kapacitu a spálí až 95.000 tun odpadu ročně. Zařízení na energetické využívání komunálního odpadu je součástí akciové společnosti Plzeňská teplárna, v níž má od loňska 35procentní podíl firma miliardáře Daniela Křetínského EP Infrastructure a zbylých 65 procent drží město.

Václav Prokš hj


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

František Pláteník

František Pláteník

10.4.2019 13:34
děti zemně dělají jen potíže co s tím odpadem to si ho chtějí vzít dom jediné řešení je stavět spalovny jsou řešení co se spálí tun odpadu z by de jen minimum a ještě se teplo rozvede do domácností takže zamne zelená a stavět a děti duhy dát jim vše k úhradě k vůli nim se vše opožduje raději by měli jít sázet stromy a jiné užitečné věci kolik to ho udělali jen řvou
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist