https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-vybraly-tucet-kandidatu-na-ropaka-roku.o-vitezi-rozhodnou-ctenari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země vybraly tucet kandidátů na Ropáka roku. O "vítězi" rozhodnou čtenáři

24.4.2019 10:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | Děti Země
Děti Země vyhlásily 27. ročník ankety o antiekologický čin Ropák a zároveň 24. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Kandidáty mohl do pátku 12. dubna 2019 navrhnout kdokoliv. Z došlých nominací vybraly Děti Země dvanáct finalistů. Čtenáři Ekolistu mají nyní možnost svým hlasováním určit, kdo bude Ropákem roku 2018.
 

Čtenářské hlasování o Ropáka 2018

Hlasování probíhá až do pátku 26. dubna do 11 hodin. Výsledky obou anket pak budou zveřejněny ihned po té na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu.

Jak to dopadlo loni? Titul Ropák 2017 získal poslanec, náměstek hejtmana Ústeckého kraje a zastupitel Děčína Jaroslav Foldyna (ČSSD) za podání změny zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, společně s poslancem Františkem Adámkem (ČSSD) v únoru 2017 v rámci novelizace stavebního zákona a její silné prosazování, na základě které jsou spolky od 1. 1. 2018 vyloučené z územních a ze stavebních řízení pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA podle zákona č. 100/2001 Sb., tzn. především pro stavby s lokálním negativním vlivem na životní prostředí a přírodu; novela stavebního zákona s touto změnou byla Poslaneckou sněmovnou schválená dne 27. 6. 2017.

Vítězem ankety Zelená perla 2017 se stal vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce s názvem „Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR a jeho plnění“ na Katedře jaderné chemie FJFI ČVUT studentkám a studentům poradil následující: „Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou.“

Název ankety Ropák roku je inspirován absolventským filmem Jana Svěráka Ropáci o objevu a výzkumu zvláštního fiktivního druhu zvířete ropáka bahnomilného, který žije v severních Čechách, živí se uhlím a nade vše miluje výfukové zplodiny. Ropák je menší tvor žijící ve velmi znečištěném prostředí. Film byl v roce 1989 oceněn Studentským Oscarem Americké filmové akademie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist